Salvu potlesku získal Dondoro

Ostrava - Okouzlující krása japonské ženy Onono Komachi, vytříbená světelná choreografie a pečlivá scénická hudba, to byly jedny z nepůsobivějších prvků divadelního projektu japonského umělce Hoichi Okamoty. Ten se odehrál v ostravském Divadle loutek v rámci třetího dne mezinárodního loutkářského festivalu Spectaculo Interesse.
Zvědaví diváci zaplnili nejen celý sál, ale zcela všechna místa, kde se dalo sedět nebo stát. Někteří museli odejít zklamaně s nepořízenou.

Výjimečné představení, které nejen z hlediska diváckého zájmu patřilo k vrcholům přehlídky opět nabídlo jiný pohled na loutkoherecké umění. Navíc znamenalo premiérové uvedení japonského umělce v České republice.

"Inscenaci příběhu vycházejícího ze starodávné japonské legendy jsem připravoval téměř tři roky," vysvětlil Hoichi Okamoto, jehož příprava v divadle loutek byla natolik pečlivá, že jenom seřízení desítek světel trvalo více jak sedm hodin.

Představení beze slov diváka seznámilo s vizuálně a pohybově jemnou hrou, jejíž ústřední postavou bylo loutkoherecké "dvojče": Hoichi Okamoto a jeho vlastní loutka představující Onomo Komachi, která jakoby vyrůstala z umělcova těla. Sotva hodinu trvající představení skončilo ohlušujícím potleskem, který  po jemné hře působil jako salva z kulometu.

Divadelní festival, který končí až v sobotu, v pátek nabídne umění techto divadelních souborů: U staré herečky z Hradce Králové (09.00, Černá louka, pavilon A), Drak z Hradce Králové (10.00, Divadlo loutek), Teatr Lalek Banialuka z Bielsko-Biale (14.00, Divadlo loutek), Kvelb (15.00 pochod městem), Fundus - Das Museum auf Rädern z Německa (16.00, Černá louka A), Divadlo loutek z Ostravy Héraklés (19.00, Divadlo loutek) a Begat Theater Compagnie z Francie (20.00, před DK NH v Ostravě - Zábřehu).

Japonský umělec Hoichi Okamota sklidil v Ostravě obrovské ovace.

,