Propuknou slavnosti Majáles

Humpolec - Nejenom jako měsíc lásky a svátku práce je označován květen, ale tento pátý měsíc v roce patří i tradičním studentským slavnostem označovaných jako Majáles. Bujaré oslavy, při kterých se mezi studenty zvolí královna a král Majálesu a symbolicky tak převezme vládu nad studentským životem ve městě, zažije 4. května i Humpolec.

Do bojů o královský titul letos vstoupí vždy dva kandidáti, chlapec a dívka z jednotlivých humpoleckých škol. "Letos se do soutěže zapojily celkem čtyři střední školy z Humpolce, které vyslaly své kandidáty," vysvětlila Marcela Kubíčková z Městského kulturního a informačního střediska v Humpolci, které je společně s městem hlavním pořadatelem oslav.

Hlavní program pod širým nebem na Horním náměstí v Humpolci propukne od 12.00 hodin. Kandidáti na titul se představí  celkem ve čtyřech disciplínách. Za úkol budou mít představit sebe i svoji školu a svým způsobem představit jakoukoliv  muzikálovou píseň. Třetí disciplína nese název Nejenom kulturou živ je člověk. "Soutěžící dívky budou svým protějškům nosit májové pečivo, různé jidáše, koláčky a ten, kdo je nejdřív sní, vyhraje třetí kolo," řekla o jedné z disciplín Kubíčková.
Závěrečnou soutěží bude volná disciplína, kde se mohou soutěžící realizovat jakýmkoliv způsobem.

Celé klání o královské tituly bude sledovat odborná porota, která podle svého konečného verdiktu označí Krále a Královnu Majáles pro rok 2001. Držitelé tohoto titulu se celý následující rok budou těšit z královských výsad, které jim budou uděleny. "Pro Krále a Královnu je připravena např. celoroční volná vstupenka na všechna filmová představení v kině Humpolec, permanentka na internet do studovny v Městské knihovně v Humpolci, královské pohoštění v jednom z humpoleckých hotelů a dále věcné dary. Město Humpolec věnuje vítězné škole také putovní křišťálový pohár, který bude až do konání následujících Majáles zdobit tu střední školu, z jejíchž řad vzejdou vítězové letošního ročníku," upřesnila Marcela Kubíčková.

Své favority budou mít možnost pomocí speciálních kuponů označit i diváci. Tito výherci převezmou diváckou cenu.

Po vyhlášení vítězů vypukne od 16.00 hodin na Horním náměstí v Humpolci koncert hned několika hudebních skupin. Až do půlnoci se na podiu budou postupně střídat kapely, mezi nimiž nebude chybět Martin Sýkora a spol., bigbítová formace No name, stále populárnější Děda Mládek Illegal Band, Anna K a band a keltská muzika Zrcadla.CZ. Závěr majálesového večera až do magické půlnoci bude patřit Dance Party s písničkami na přání.

Zábava bude pokračovat i další den, a to 5. května, kdy se o zábavu  postarají členové Základní umělecké školy Gustava Mahlera se svým Dechovým orchestrem mladých, pěveckým sborem a tanečním souborem.