Nevidomé děti vytvořily i sochy

Zlín - Téměř pět set zrakově postižených dětí z České republiky a Slovenska se letos zúčastnilo výtvarné soutěže Radost tvořit, která vyvrcholí jako součást Mezinárodního festivalu filmů pro děti a mládež ve Zlíně. Odborná porota vybrala nejlepší práce z keramiky, plastik, prostorových objektů, tisku na textilu a malovaných a kreslených grafik. Ceny tvůrci dostanou 28. května na zlínském festivalu.

Rozhodování nebylo podle předseda poroty a výtvarníka Pavla Škarky jednoduché, protože děti ve všech věkových kategoriích vytvořily velmi zdařilá díla. "Například v kategorii dětí starších čtrnácti let byla díla, která by se určitě mohla objevit v umělecké galerii," poznamenal Škarka.

Ojedinělá soutěž se konala poprvé v roce 1998. "Výtvarný projev zrakově postižených dětí vzbuzuje každoročně velký obdiv našich a zahraničních návštěvníků festivalu," podtrhla Klára Bumbálková z Ateliérů Bonton Zlín, které s Mateřskou školou a Speciálním pedagogickým centrem pro zrakově postižené ve Zlíně soutěž pořádají.

Předávání cen se tradičně zúčastňují známé osobnosti, loni to byla například francouzská herečka Annie Girardotová.

Práce dětí slabozrakých, se zbytky zraku a nevidomých budou po dobu trvání festivalu od 27. května do 2. června vystaveny před aulou Academia Centra Univerzity Tomáše Bati ve Zlíně.