Cvičení pražských hasičů u Národního divadla - 5

Cvičení pražských hasičů u Národního divadla. | foto: Radek Krahulík: HZS

Národní divadlo zase hořelo!

  • 4
Cvičení pražských hasičů u Národního divadla přilákalo v sobotu ráno dav lidí. Ukázkový zásah proti případnému ohni na střeše připomněl 120. výročí znovuotevření "zlaté kapličky" po požáru v roce 1881 a 150. výročí založení profesionálního hasičského sboru v metropoli.

Sobotní akce byla zároveň součástí propagační kampaně k 121. sezoně divadla.

Ředitel české první scény Daniel Dvořák vyjadřuje totiž sloganem "Národní divadlo zase hoří!!" zápal, s nímž se všechny tři umělecké soubory pod vedením nových šéfů daly do díla.

Od devíti hodin ráno mohli lidé z mostu Legií, z nábřeží a z okolí kavárny Slavie sledovat moderní techniku a výcvik hasičů.

Cílem půlhodinového cvičení bylo dopravit vodu až na střechu.

S houkáním se přiřítilo přes deset vozů s několika výsuvnými žebříky včetně
dvaapadesátimetrového, nejdelšího, jímž hasiči disponují.

Mezi červenobílými auty s modře blikajícími majáčky se proplétal i kočár tažený koňmi s hasiči v historickém a s trumpetkou vydávající pronikavý signál "hoří". Do cvičení se zapojila také požární loď zakotvená na Vltavě.

Na nezbytně dlouhou dobu se zastavila veřejná doprava. 

Divadlo si s ohněm zbytečně nezahrává
Národní divadlo je podle Dvořáka "místem žhavé současnosti", kde se vedou "ohnivé diskuse" a kde "srdce všech umělců plane pro to nejlepší v umění".

Chce proto také v podobné nadsázce podle vlastních slov hasičským cvičením dokázat, že si divadlo "zbytečně nezahrává s ohněm" a že je jeho vedení schopno "všechny nežádoucí požáry žádoucím způsobem hasit". 

,