Nahniličko vysloužilo hercům bednu whisky

Š u m p e r k - Poprvé mimo domovskou scénu Divadla Na zábradlí vlétla mezi publikum satirická hra herce, moderátora a dramatika Jana Krause Nahniličko při sobotní premiéře ve skvělém podání souboru Severomoravského divadla. Směs drsného humoru prošpikovaného vulgarismy a citu ve všech polohách ovládla diváky natolik, že tvůrce i protagonisty odměnili deset minut trvajícími ovacemi. Sám Kraus šumperskému souboru poděkoval bednou whisky.

„Bylo pro mě milé překvapení, jak dobře to mohou zahrát jiní herci, protože já to psal na míru pro konkrétní lidi. Považuji si za čest, že si mou hru někdo vybral a že se hraje i jinde než Na zábradlí,“ uvedl Kraus. Tam se Nahniličko pro velký úspěch u publika drží v repertoáru už od roku 1995.

K šumperské verzi však měl Kraus výhrady, protože autor úpravy a režisér David Drábek do hry přidal další pasáže. „Jsou tam tři místa, která jsem nenapsal. Když jsem je nenapsal, tak proč tam jsou? Nebo když už tam jsou, tak proč za ně mám já nést zodpovědnost? Tomu říkám schovávat se za autora,“ míní Kraus.

Režisér Drábek přiznal, že měl obavu, jak Kraus jeho úpravu přijme. „Respektovali jsme humor pana Krause, ale udělali jsme to s kolegou Darkem Králem drsnější a syrovější, než je pojetí Divadla Na zábradlí, a taky přidali několik scén,“ uvedl Drábek.

Hlavní nit příběhu, kdy bezvýznamná česká domácnost vpustí do svého domu ruskou mafii a s ní mezinárodní zločin, dotáhli do extrému sérií vražd. „Měl jsem trochu strach, jak naši verzi pan Kraus přijme, protože jsem tam vnesl dost svého. Byl jsem zvědavý, jestli mi po představení půjde po krku nebo po ruce. Šel mi po ruce, takže to asi dopadlo dobře,“ sdělil s nadsázkou Drábek.

Úprava Krausovy hry Nahniličko je pro šumperské herce poslední premiérou sezony 2000/2001, ve které se po letech provizoria v Domu kultury znovu postavili na prkna domovské scény obnovené po požáru v roce 1994. „Je to symbolické. První sezonu v obnoveném divadle jsme zahájili klasikou Naši furianti od Ladislava Stroupežnického a končíme ji skvělou modernou pana Krause,“ podotkl umělecký šéf šumperského divadla Petr Král.