Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Lenka Dusilová žije dva životy

  10:22
Zpěvačka Lenka Dusilová žije dva hudební životy. Se skupinou Čechomor vyprodává sportovní haly. Se svou kapelou Secretion však většinou hraje v komornějším, klubovém prostředí. Sedmadvacetiletá zpěvačka, kytaristka, skladatelka a textařka, která s aktivním muzicírováním začala už v osmi letech, nyní vydává své druhé album Spatřit světlo světa.
První album vám přineslo ocenění Zpěvačka roku, ale co se týče prodejnosti, očekávání vydávající firmy tak docela nenaplnilo.
Myslím, že to žádný průšvih nebyl. Prodalo se přes deset tisíc nosičů, což je v pohodě. Ale je pravda, že náklady na první desku se firmě většinou nevrátí - asi proto se podepisují exkluzivní smlouvy.

Pokud vím, při natáčení novinky jste měla absolutní svobodu a nikdo vám do ničeho nemluvil. Znamená to, že vydavatel k vám má téměř bezmeznou důvěru?
Samozřejmě se musely vymezit určité mantinely. Vzhledem k tomu, že jsem měla za sebou skupinu Secretion, jejíž členové by některé věci "neskousli", měla jsem bič vzadu za sebou a zároveň i vepředu, tedy od firmy.

Narážíte v hudebním showbyznysu v důsledku své umělecké tvrdohlavosti?
Ano, jdu si za svým, ale musím říct, že se cítím pevná v nějaké komunitě hudebníků. Potřebuju mít kolem sebe lidi, kteří mi určitým způsobem pomáhají. Neumím objektivně posoudit, co dělám dobře a co ne. Vlivů toho, co poslouchám, a různých tlaků zvenčí je hrozně moc.

Máte za to, že jste dnes méně ovlivnitelná - v tom negativním smyslu - než dřív?
Myslím, že ano. Když si člověk sáhne na věci, v nichž se necítí dobře, už ví, co nechce. Přesto se občas dostanu do situace, kdy si říkám: Ty vole, co tady děláš?

Album vaší předchozí skupiny Pusa i váš debut držel producentsky pevně ve svých rukou David Koller. Tentokrát jste si nahrávku pohlídala částečně sama, částečně ve spolupráci s bubeníkem Štěpánem Smetáčkem, případně i s dalšími členy vaší doprovodné kapely. Co vás k tomu vedlo?
Už na Puse mi David nechal hodně prostoru, abych se projevila sama za sebe. A obě moje desky volně pokračují v tom proudu, se kterým jsem začala právě v Puse. Materiál na nové album jsme tentokrát připravili jako kapela - a řekli jsme si, že je nesmysl, aby do toho vstoupil nějaký producent "zvenčí". Člověk, jenž nebyl u tvoření písniček a který by přišel ve chvíli, kdy už máme jasno o aranžích apod. Kluci mě přesvědčili, ať si to ohlídám sama, když je to moje deska... Zpočátku jsem si říkala, že to vůbec nepřipadá v úvahu, ale nakonec se to ukázalo jako jediné a nejlepší řešení.

Řada nových písní působí takovým temnějším, někdy vyloženě posmutnělým dojmem. Souvisí to s něčím konkrétním?
Jsem taková melancholická osoba. Už od dětství, když jsem zhudebňovala básničky, ze mne vždycky lezlo něco zasněného a melancholického. I když na druhou stranu se dokážu bavit, umím být rozjetá roštěnka a můžu zpívat třeba hardcore... Tu moji melancholii, energii, která ze mě vychází, ale necítím jako depresi. V časech skupiny Pusa jsem do muziky opravdu dávala svoje deprese, byla tam strašlivá zamračenost, žádný náznak světla. Na téhle desce nic takového není, neobsahuje nějakou negaci. V Puse jsem byla vysloveně zlá žena - dneska už nechci být zlá.

Před rokem absolvovala jednorázový comeback někdejší skupina Sluníčko. Vzdor ohromnému úspěchu jste veškeré nabídky na další koncerty Sluníčka odmítla s poukazem na to, že dnes už se nacházíte jinde. Znamená to, že k takovému hodně syrovému, neučesanému big beatu byste v současnosti těžko hledala vztah?
O muziku nejde. Spíš si nedokážu představit dnešní fungování takové kapely, jakou bylo Sluníčko, nebo ještě přesněji lidí, kteří tam tehdy hráli. Už je to pryč, každý jsme úplně jinde. Bylo to sice výborné, úplně stejný "mejdan" jako kdysi, ale nedokážu si představit, jak bychom mohli nějak smysluplně pokračovat. Ve Sluníčku jsem nefungovala hlavou, všechno bylo jenom o spontánnosti, navíc jsem tam neměla skoro žádné slovo a po stránce invence moc nepřispívala. Když to řeknu hodně tvrdě, s tou kapelou jsem vlastně neměla moc společného a jenom jsem jí propůjčovala svůj hlas. Ačkoliv i to může být funkční.

Přesto se zdá, že vám už od dob Pusy je bližší spíše uvolněnější, popovější hudební poloha než nějaký mazec.
Mě baví všechno možné. Například jsem udělala dvě písničky s Jazem Colemanem (britský hudebník a producent, autor symfonických úprav skladeb Čechomoru - pozn. aut.), přičemž jedna z nich je tvrdý hardcore. A je to super a baví mě to - stejně jako mě baví zcela odlišné věci. Ovšem je pravda, že to, co ze mne leze na mých deskách, jsem prostě já a asi nebudu nikdy dělat něco výrazně jiného.

Něčím pro vás novým určitě byla - vlastně stále je - spolupráce s Čechomorem. Otevřela vám nějaké do té doby naprosto netušené obzory?
Systém fungování téhle kapely j e nesmírně poučný. Kluci z Čechomoru jsou absolutně v pohodě, ke všemu přistupují s naprostým klidem, byť třeba rázně, a vše si užívají od začátku do konce. Až díky nim jsem pochopila, že je zbytečné, když něco strašně prožívám, a pokud se mi něco zdá špatně, zprudím s tím celé okolí. Tohle poznání mi pomohlo v komunikaci s lidmi, s nimiž teď hraju v Secretion. Dokonce si troufám tvrdit, že mi hodně vyčistilo život.

Nejpozději s albem Čechomoru Proměny jste se stala pro většinu lidí hvězdou. Pociťujete to nějak sama na sobě?
Úspěchy s Čechomorem mi možná dodaly nějakou sebedůvěru, ale že bych si připadala jako hvězda? Jo, občas se na pódiu s Čechomorem, když je pod námi ohromné množství lidí, cítím jako hvězda. V nitru přece jenom jsem trochu exhibicionista. Ale v normálním životě se jako žádná hvězda necítím: mám různé mindráky a tak. Hm, hvězda… (pobaveně se usmívá)

Potřebujete ke spokojenosti také vědomí, že se vaše muzika líbí posluchačům?
Kdybych měla pocit, že jsem udělala něco skvělého, ale lidi to nepřijali, bylo by to pro mě hodně nepříjemné. Zpětnou vazbu od posluchačů prostě potřebuju, jsem normální komediant. Ale hudba, kterou dělám, není zase nějaká masová záležitost, takže jsem spokojená vlastně s minimem. Když srovnám to, co se děje kolem mne, s Čechomorem, je to úplně jiná hladina. Ovšem vyhovuje mi to, snažím se držet v realitě.

A toužíte po tom, dostat se s vlastní tvorbou do oné vyšší hladiny?
Ani ne. Cítím se teď hodně spokojená. Snad bych si jen chtěla užít více koncertů, kde má kapela větší komfort, který ke kvalitnímu výkonu potřebuje. A po čem hodně toužím, je vyjet si zahrát někam do jiné země. S tím, že nepředpokládám, že pojedu do světa a stanu se tam slavná…

Můžete tam vyrazit už teď, ale musíte počítat s tím, že budete hrát někde v klubu pro třicet lidí.
Jasně, já vím. Ale i to by bylo skvělé! Myslím, že by do toho šel každý z naší kapely, protože v téhle republice už známe každou píď.

Lenka Dusilová (27)
* Zpěvačka, kytaristka, skladatelka, textařka
* S aktivním muzicírováním začala už v osmi letech v rodinné folkové skupině Rodinné sdružení Prcek.
* Výrazně na sebe upozornila s formací Sluníčko. Následovala skupina Pusa.
* V roce 1996 se vydala na sólovou dráhu. Vystupuje s vlastním souborem Secretion. Kromě toho zpěvačka hostuje na nahrávkách a vystoupeních Čechomoru.

Fotografie Lenky Dusilové z přebalu jejího sólového CD.

Fotografie Lenky Dusilové z přebalu jejího sólového CD.

Fotografie Lenky Dusilové z přebalu jejího sólového CD.

Fotografie Lenky Dusilové z přebalu jejího sólového CD.

Lenka Dusilová

Lenka Dusilová během on-line rozhovoru v redakci iDNES.

Lenka Dusilová během on-line rozhovoru v redakci iDNES.

Lenka Dusilová

Lenka Dusilová 2

Lenka Dusilová 3

Lenka Dusilová 4

Lenka Dusilová 5

Lenka Dusilová 6

Lenka Dusilová 7

Lenka Dusilová

Lenka Dusilová s cenou pro nejlepší zpěvačku roku

Zpěvačka roku 2000 Lenka Dusilová na rautu v pražském Veletržním paláci, který následoval po předávání Cen Akademie populární hudby za rok 2000.

Českomoravská hudební společnost a Lenka Dusilová na charitativní akci Pomozte dětem v rožnovském skanzenu. (16.4.2001)

Zpěvačka Lenka Dusilová na festivalu Rock For People v Českém Brodě (4. - 6. července 2002).

Lenka Dusilová na festivalu Benátská noc (26. července 2003)

Autor:

Byl táta jako Trautenberk? V něčem ano, vzpomíná David Prachař

  • Nejčtenější

KOMENTÁŘ: Z Davida Černého se stal parazit. O umění už dávno nejde

24. dubna 2024

Premium Když se David Černý v televizi pohádal s kurátorkou Marií Foltýnovou, spory o jeho plastiku na...

Larry je mrtvý. Tvůrci Simpsonových nechali po 35 letech zemřít štamgasta od Vočka

24. dubna 2024  8:35

Zarytí fanoušci seriálu Simpsonovi smutní. Tvůrci totiž nechali zemřít jednu z postav, která byla...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Ukaž kozy, řvali na ni. Potřebovala jsem se obouchat, vzpomíná komička Macháčková

29. dubna 2024

Rozstřel Pravidelně vystupuje v pořadu Comedy Club se svými stand-upy, za knihu Svatební historky aneb jak...

I did it my way. Troška, Nový i Vyskočil se rozloučili s Josefem Lauferem

25. dubna 2024  11:32,  aktualizováno  11:43

Se zpěvákem a hercem Josefem Lauferem, který zemřel po dlouhé nemoci v sobotu večer ve věku 84 let,...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

RECENZE: Už jsme to viděli. Pocit, který vzbuzuje Vedlejší produkt

28. dubna 2024  21:10

Premium Ukázkový příklad, proč divák při sledování premiérových českých krimiseriálů nabývá dojmu, že už to...

Nový festival na renesančním zámku. Litava park zve na Mig 21 i Ledeckého

30. dubna 2024

Na renesančním zámku Bučovice a přilehlé louce se poslední víkend v květnu bude konat festival...

RECENZE: Trojanovy Žáby budou těžkou konkurencí běžným agenturním představením

30. dubna 2024

Premium Putovní představení Žáby, tedy velké sólo Ivana Trojana, vlastně nabízí to nejlepší z Dejvického...

Festival ve Zlíně poctí Polívku či Bočana a předznamená olympiádu

30. dubna 2024  12:02

Zlín Film Festival, nejstarší přehlídka filmů pro děti a mládež na světě, nabídne v 64. ročníku 293...

Nejlepší golfistky se opět sejdou v Berouně na Tipsport Czech Ladies Open

30. dubna 2024  9:10

Koncem června se v Royal Beroun Golf Clubu odehraje Tipsport Czech Ladies Open. Na turnaj ze...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...

KOMENTÁŘ: Z Davida Černého se stal parazit. O umění už dávno nejde

Premium Když se David Černý v televizi pohádal s kurátorkou Marií Foltýnovou, spory o jeho plastiku na obchodním domě Máj...

Muž má recept na dlouhověkost, v jednašedesáti je ve skvělé formě

Dave Pascoe chce dokázat světu, že i v důchodu můžete vypadat jako za mlada a také se tak cítit. Stačí dodržovat pár...