Legendární SBB vystupuje v Parníku

O s t r a v a - Legendární polská kapela SBB zavítá ve čtvrtek do ostravského klubu Parník, aby potěšila své fanoušky říznou bluesovou hudbou obohacenou o různé hudební žánry - od jazzu po rock. Kapela vstala doslova z mrtvých před rokem a půl a září opět skvostným hudebním obsazením včele se svým lídrem, který nyní žije v Americe, Józefem Skrzekem. V Ostravě vystoupí v rámci turné po České republice, které otevřelo už v minulých dnech vystoupení v pražské Lucerně.
Mnozí ostravští fanoušci si pamatují koncert SBB před třiadvaceti lety v ostravské hale Tatran. "Byla pro nás tehdy zjevením. Ne tehdejší dobu přivezli na koncert nezvykle velkou aparaturu. Pro mne osobně se stala impulsem, který mi otevřel cestu do jazzrocku," zavzpomínal s obdivem k jejich hráčskému umění klavírista a ostravský jazzman Boris Urbánek.

Kapelu SBB, původně Silesian Blues Band, kterou později její členové vysvětlovali od hesla Szukaj, borz a buduj, tedy Hledej, boř a tvoř byla založena počátkem sedmdesátých let.

Tehdy v ní, stejně jako dnes, hráli tři hudebníci - zakládající a nejvýznamnější člen kapely byl zpěvák, klávesista a baskytarista Józef Skrzek, dále řecký kytarista Anthimos Apostolis. Na bubny hrál původně v kapele Jerzy Piotrowsky, kterého však v současné sestavě vystřídala vynikající americký hudebník Paul Wertico, o jehož kvalitách mluví už to, že získal sedm amerických grammy.

Kapela v sedmdesátých letech slavila úspěchy nejen na koncertech po východní Evropě - rodném Polsku, Maďarsku a bývalém Československu, ale vyjížděla často na Západ, kde kromě festivalových vystoupení dokonce nahrávala desky. Během období do výjimečného stavu v Polsku si kapela připsala na svůj "trikot" jedenáct dlouhohrajících alb, kdy každý rok přibývalo na jejich konto jedno až dvě.