Kapela Prouza byla opět hvězdou

F r ý d e k - M í s t e k - Kapela Prouza se v sobotu jako hlavní hvězda koncertu pro Julii v rockovém bunkru Stoun vrátila oficiálně na hudební pódia. Koncert se stal malou událostí, neboť nabídl v pěti vystupujících formacích velkou část současné frýdecko-místecké rockové scény a zároveň připomněl její úspěšné nedávné kořeny.
A to nejen Prouzou. První kapela Opodeldok nabídla sice nevyhraněný rock, ale ve dvou skladbách kytaristy Tomáše Gavlase připomněla punkovou Bratrovu svatbu z osmdesátých let. Toto trio dokázalo při dnes už legendárním vystoupení ve foyeru pražského "pakulu" na finále Rockfestu 1988 ubrat notně diváků v dalším sále hrající tehdejší "bombě" Lauře a jejím tygrům.

RK 130, znatelně ovlivněná Beatles a Oasis, dostala nejmladší část z několika stovek návštěvníků klubu Stoun do varu.  Výborně hrající a anglicky zpívající část bývalých The Raivens staví na energickém popu a vícehlasech, byla však nejméně původní z vystupujících souborů,

Kapela Henp For Victory vnesla do večera starých či známých pecek trochu překvapení. Poprvé se s ní objevil na pódiu Kája Mařík, který nahradil v Prouze bývalého zpěváka Tomáše Hampla.

Henp For Victory hraje moderně působící rock. Dravost a syrovost občas okoření temnými a pesimistickými tóny. Kapela působí čerstvě a neotřele a s přirozeně hezkou baskytaristkou Lucií i atraktivně. "To je snad Božena Němcová," ujelo jednomu z uhranutých návštěvníků koncertu.

The Raivens vydupali z většiny návštěvníků tanec. Frýdecko-Místečtí "beatles" jako mnohokrát předtím v první polovině devadesátých let potvrdili svou pověst seskupení, které roztancovává a uvolňuje na koncích letních festivalů davy. Možná jen dnes zní o kapánek tvrději než dřív.

Prouza začala hrát před jednou hodinou v noci, kdy útroby krytu vydechovaly úzkým schodištěm na povrch do studené noci rozžhavený vzduch. Skupina sázela do tančícího davu jeden hit za druhým a nový zpěvák zpíval o sto šest, ač měl za sebou už tři hodiny na pódiu v dvou předchozích souborech. Prouza zní jako za mlada a pokud jí vydrží chuť a kondice, bude jistotou rockových akcí.

Pořadatelé by se však měli zamyslet nad výběrem zvukaře pro takovou akci a nad tím, zda příště kvůli nekonečným frontám neprodávat občerstvení na více místech a zda neotevřít šatnu.