Fontána seznamuje s Drtikolem-filozofem

O l o m o u c - František Drtikol je doma i ve světě uznávaným fotografem. Méně je širší veřejnosti známý jako filozof. Rozšířit povědomí lidí se nyní pokouší olomoucké nakladatelství Fontána, které vydalo knihu Karla Funka nazvanou Mystik a učitel František Drtikol s podtitulem Pokyny pro duchovní cestu. "Už začátkem sedmdesátých let jsem sepsal a systematicky roztřídil celý Drtikolův odkaz. Když se po roce 1989 žádný z osobních žáků Františka Drtikola neměl k tomu něco napsat, rozhodl jsem se knížku vydat sám," popisuje okolnosti vzniku textu Funk.

FRANTIŠEK DRTIKOL
(1883–1961)

Fotograf, malíř, filozof. Narodil se v Příbrami, kde se vyučil fotografem. Pracoval ve fotoateliérech v Německu, Švýcarsku a v Čechách. V roce 1910 si otevřel vlastní ateliér v Praze.  Po roce 1935, kdy ateliér prodal, se věnoval hlavně malování a náboženské a filozofické činnosti ovlivněné především buddhismem a dalšími východními směry. Je považován za jednoho z nejvýznamnějších světových fotografů prvních tří desetiletí 20. století.

V prvním vydání vyšla knížka už v roce 1993, nyní se na pultech objevuje rozšířené a dopracované vydání druhé. Kniha obsahuje jak životopisné údaje o Drtikolovi, včetně zachycení jeho umělecké dráhy a inspirací, z nichž vycházel. Autor také do knihy včlenil pod názvem Oči do široka otevřené ukázky z Drtikolových zápisků z let 1924–1929. Svébytnou část knížky pak tvoří  Drtikolovy soukromé poznámky, promluvy , pojednání, zaznamenané výroky a vzpomínky žáků a přátel.

"Mám na zápisky a různé další materiály od Drtikolovy dcery autorská práva,  proto jsem mohl připsat text o malování a další příhody z jeho života na základě vyprávění žáků. Také se podařilo do knížky zahrnout i část korespondence," dodává Funk.

Jak tvrdí, přínos  Drtikola filozofa je v tom, že  dokázal podat všechna duchovní mystéria velice přehledně, srozumitelně. "On neteoretizoval, nepatřil mezi ujeté duchovnisty. Naopak, dokázal své duchovní poznání začlenit do praktického života a podal tak i návod těm, kteří jej chtěli následovat," soudí autor knihy.

Funk dodává, asi navždy zůstane v povědomí lidi zafixován Drtikol jako skvělý fotograf a malíř, a jako spirituální filozof bude spíše v pozadí. "Přesto stojí za to se s jeho odkazem seznámit. Skutečně má stále co říct. Navíc myslím, že Drtikol jako filozof stále na ocenění čeká."

František Drtikol: Danseuse - 18,5 x 13 cm, bromografie, 20. léta 20. století