Filmový maraton se rozbíhá

Těrlicko - Film proslulého polského režiséra Jerzy Kawalerowicze Matka Joanna od Aniolów otevře dnes festival Těrlické filmové léto. Nekomerční soutěžní přehlídka českých, polských a slovenských filmů v Těrlicku, ale také i v Třinci, nabídne každý den sedm až osm titulů a potrvá až do neděle. Soutěžit se bude v sekci debutujících režisérů, diváci však mohou uvidět ještě snímky v kategoriích filmových hitů uplynulé a letošní sezóny a retrospektivy.
Prvními hosty filmových projekcí v těrlickém kině Svoboda budou tvůrci filmu Cabriolet - debutující režisér Marcel Bystroň společně s hercem Tobiášem Jirousem. Pořadatelé však přizvali na dnešní večer i autora hudby k polskému snímku Angelus - Jerzyho Skrzeka z kapely SBB, objeví se i členové festivalové poroty, do níž letos patří řada zkušených filmařů.

Film Jerzyho Kawalerowicze z roku 1960 Matka Joanna od Aniolów získal řadu ocenění, například cenu na filmovém festivalu v Cannes. "Polský režisér a scénárista patří k nejlepším polským filmovým tvůrcům poválečné doby. Jeho snímky stále fascinují mnohé filmové nadšence. Studoval malířství a dějiny umění v Krakově. Jeho výrazné estetické cítění se neustále odráží v jeho tvorbě," podotkli pořadatelé. Kawaleroviczův poslední film Quo vadis se má objevit v polských kinech v polovině září.

Festival však dnes bude patřit i dílu českého filmového klasika - Otakara Vávry. "Vávrovo dílo kulminovalo v šedesátých letech, kdy ve spolupráci s básníkem Františkem Hrubínem vznikly filmy Zlatá reneta a Romance pro křídlovku. V závěru šedesátých let to pak byl historický film Kladivo na čarodějnice," uvedli pořadatelé, kteří pro Těrlické filmové léto vybrali právě Vávrovy filmy Romance pro křídlovku a Kladivo na čarodějnice.

Jako třetího filmového klasika organizátoři vybrali Martina Hollého ze Slovenska, kterého přizvali k projekci jeho dvou filmů Měděná věž a Noční jezdci přehlídky. "Se svou tvorbou začínal u dokumentů ve Studiu krátkých filmů v bratislavské Kolibě. Většina Hollého filmů vznikla na základě literární předlohy," prozradili organizátoři přehlídky.