Filmaři se chystají na Těrlicko

Těrlicko - Filmoví režiséři, ale i herci ze tří zemí - České republiky, Slovenska a Polska - zavítají na devátý ročník Těrlického filmového léta v Těrlicku. Devátý ročník čtyřdenní přehlídky, který začíná ve čtvrtek a jejímž hlavním tématem je opět filmová tvorba tří sousedících zemí, představí v kině Svoboda v Těrlicku skoro třicet titulů.
Stejně jako v předešlých letech bude patřit i letos třem sekcím: soutěžní, do níž pořadatelé z Klubu kultury v Třinci zařadili celovečerní snímky debutujících režisérů tří zemí, dále retrospektivě děl filmových klasiků, tentokrát polského režiséra Jerzego Kawalerowicze, českého Otakara Vávry a slovenského Martina Hollého, který osobně zavítá na přehlídku. Poslední sekci věnují organizátoři filmovým hitům uplynulé a letošní sezony.

"Doufáme, že Těrlické filmové léto bude letos pro diváky ještě lepší než v předchozích ročnících. Poprvé máme v sekci debutů zastoupeny všechny tři státy," upozornil šéf pořádajícího Klubu kultury v Třinci Tadeusz Wantula.

Organizátoři letos pozvali řadu hostů - na Těrlické filmové léto přijedou nejen čeští filmoví tvůrci, jako třeba režisér snímku Anděl Exit Vladimír Michálek společně s herci Janem Čechtickým, Klárou Issovou, nebo Filip Renč, autor muzikálu Rebelové, ale také tvůrci ze Slovenska (Martin Šulík, režisér filmu Krajinka) nebo Polska. "Účast přislíbili Artur Urbaňski, přijede debutantka Malgorzata Szumowska," řekl Wantula.

Pořadatelé pootevřeli letošní ročník také studentské filmové tvorbě. "Chceme založit novou tradici Těrlického filmového léta - tvůrčí dílny za účasti studentů z filmových škol v Polsku, České republice a Slovensku," prohlásil Wantula. Pořadatelé hodlají tento rok uvést v kině Svoboda zatím pouze studentské filmy, s účastí studentů počítají v příštím roce. "Na Těrlické filmové léto jsme však pozvali všechny šéfy filmových škol tří zemí," dodal Wantula.

Organizátoři získali i filmy z nezávislé filmové produkce; na přehlídce uvedou v celorepublikové předpremiéře snímek Prázdniny režiséra Jiřího Kunsta, v němž hraje v hlavní roli karvinský rodák a člen pražského divadla ABC Jan Szymík. Součástí filmového setkání nebudou jenom projekce filmů. Organizátoři připravují i setkání na Trojmezí tří států, kam se společně vydávají režiséři, herci, kritikové a účastníci přehlídky Těrlické filmové léto.