Almanach Vítrholc

Almanach Vítrholc - Vystoupení Almanachu Vítrholc v brněnském klubu THC na akci Under Plunder v září 2001 | foto: FOTO: LAZZNA

De Facto Mimo hostí modernu

Jihlava - Metricky, čili atonálně laděná muzika, básně a prózy, prvky performance a videartu a zase básně. To všechno shlédnou diváci v pátek 2. listopadu večer v jihlavském divadelním studiu De Facto Mimo. "Poezie! Muzika! Performance! Videoart! Vítrholc! Hyena! Hermit!," tak charakterizují večer členové Vítrholce, přičemž poslední dva jmenovaní jsou dalšími účinkujícími - mladí básníci Vysočiny.

Básníci a výtvarníci sdružení kolem almanachu Vítrholc do Jihlavy zavítají po necelých devíti měsících. Kromě nich se na pódiu představí také bítovčický básník Hyena - známý svým jemně vulgarizovaným heslem "koza dojí krev" a jihlavský literát Hermit, jenž dokáže své básně i bez hudebního doprovodu zazpívat.

Čím se bude listopadové vystoupení borců z Vítrholce lišit od toho březnového? Čím překvapí tentokrát? "Člověka, který nás zná, ničím nepřekvapíme, ale jelikož nás nikdo nezná, budeme překvapením," říká jeden z vůdčích členů sdružení Vítrholc, básník Karel Škrabal.

Se stejným programem, jaký dnes uvidí jihlavští diváci, vystoupil Almanach Vítrholc v sobotu 27. října v Praze v klubu Meet Factory po boku básníků a hudebníků ze severní a jižní Moravy, z Prahy a severních Čech a tento týden také v Brně na akci nazvané Pandora box. Jihlava je zatím poslední zastávkou vítrholcovského miniturné.

Novinky ze své tvorby předvede i Hyena, kterého lze označit za lidového básníka, od něhož se nedá čekat žádná velká filozofie, ale zase je to podle očitých svědků ohromná legrace. Na své si přijdou i milovníci křehkých veršů básníka Hermita, který v programu představí svoji nejnovější tvorbu.