Blanenské muzeum zahájí sezonu aprílovou výstavou

B l a n s k o - Netradiční aprílovou výstavou zahájí o víkendu letošní sezonu blanenské muzeum. K vidění budou různé kuriozity, doplněné o popisky vztahující se k historii tohoto regionu Brněnského kraje. "Musíme věřit, že nepřijde příliš mnoho důvěřivých návštěvníků, kteří uvěří těmto vtípkům," řekla ředitelka muzea Eva Nečasová.

Na výstavě, nazvané Historické skvosty, aneb co zůstalo v depozitáři, bude k vidění například umělé kravské lejno. Jeho popiska ale informuje, že je vzácné, protože jde o pozůstatek po býkovi, který v letech 700 až 400 před naším letopočtem stál modelem tvůrci sochy bronzového býčka. Sošku skutečně nalezl badatel Jindřich Wankel v jeskyni Býčí skála; dnes patří k nejcennějším exponátům přírodovědeckého muzea ve Vídni.

Součástí expozice je například kopie jedné strany z vzácné knihy ze 14. století, přičemž přiložený překlad uvádí, že v knize se píše o přistání mimozemšťanů u Černé Hory na Blanensku. Mezi exponáty jsou i věci všeuměla Járy Cimrmana. Mezi nimi je také kahan, s nímž údajně bádal v jeskyních Moravského krasu. Výhodou
kahanu je, že ho lze použít i jako láhev na alkohol. Mezi kuriozity patří i maketa 187 metrů hluboké propasti Macocha. Na maketě však tato měří pouhé dva milimetry, protože exponát má v průměru pouze tři centimetry.

"Pořádáme samé seriózní výstavy. Alespoň pro jednou jsme
chtěli lidi pobavit, proto jsme přišli s aprílovou výstavou,"
dodala Nečasová. Akce skončí 15. dubna.

I takové cedule visí na výstavě o aprílu v Blansku

Kompas, který podle toho, jak je obrostlý mechem, určuje sever