Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Final Fantasy XII – čekání na revoluci

  12:00
Na Final Fantasy XII se čeká dlouho. Řekl bych nechutně dlouho. Vzhledem k tomu, že jedenáctý díl byl online, a většinu našinců tak minul, čekáme již celé věky. A hlavně, to čekání ještě zdaleka neskončilo. Bohužel.

Final Fantasy XII Čekání na další díl Final Fantasy od legendární „sedmičky“ je pro každého FFF (Final Fantasy Fanatika) už tradičním rituálem. Sledují se pozorně fandovské weby, které přinášejí „zaručené informace“, spekuluje se nad příběhem, nad stylem hry, nad tím, jaká že ta nová FF bude. Čekání na FF XII ale pomalu připomíná nekonečný příběh. Ono se ale zase není co divit. Ze Square-Enix odešel otec celé série Hironobu Sakaguchi a založil si studio Mistwalker, které hodlá jeho mateřské firmě konkurovat. Odešlo s ním i nemálo lidí z týmů, které na jednotlivých FF pracovaly. Mimo jiné i ti, co se podíleli na FF XII. Tedy situace pro takovouto hru nepříliš růžová.

Je zvláštní, že donedávna byl trend vytvořit každou Final Fantasy v úplně odlišném světě.

Asi popudím nekritické FFF, ale Square-Enix, v dobách Squaresoftu naprostí mistři ve ždímání výkonu PSOne Final Fantasy XII (viz. Geniální Vagrant Story, patrně naprosto nejdokonalejší 3D herní engine na této platformě), v případě PS2 dost pokulhávají. Nad Final Fantasy X jsem zůstal velmi rozpačitý a i když před engine online FF XI smeknul i největší skeptik, přece jen už je situace zase o něco dál. Final Fantasy XII se ještě ke všemu vrhla do exteriérů, tedy oblasti, kde zatím naprostou špičku představuje amazonský level jinak infantilní hry Transformers a i když poslední in-game úryvky nejsou špatné, na rovinu je třeba si přiznat, že zase tak extrémně kvalitní grafika to není. Square-Enix pochopitelně celou hru prošpikovává fantastickými CGI, které v tomto případě působí spíše jako hřebík do rakve.

Ono stačí vidět in-game záběry z PS3 her jako Lair, Resident Evil 5 nebo z Oblivionu pro Xbox 360 a při vědomí, že FF XII vyjde pravděpodobně ještě později než naposledy zmiňovaný Oblivion, pak to nebude ideální. Aby to Square-Enix ještě podtrhl, ukázal technické demo nové MMORPG pro next gen mašinky, které doslova rve dech a kvalitou se blíží k CGI filmečkům z FF XII. K čemu Final Fantasy XII se chci dostat? Asi by mi nevadilo, kdybych měl ještě rok počkat a hra byla předělaná na PS3. Kacířství? Možná, ale když vidím, jak atraktivní svět si tentokráte tvůrci vybrali a jaké možnosti by měl na PS3, docela bych se vztekal. Létající kontinenty, létající lodě, zkrátka svět, jaký se i v barvitých světech jednotlivých dílů FF jen tak nevyskytuje.

Final Fantasy XII si možná leckde leccos vypůjčí.

Je zvláštní, že donedávna byl trend vytvořit každou Final Fantasy v úplně odlišném světě. Sedmička v kyberpunkově laděném, osmička v takřka tradičním sci-fi, devítka v pohádkovém. Dorazila desítka, která si pohrála s rozmanitými (z hlediska techniky) světy a ejhle, poprvé za historii dostala pokračování přímo z původního světa, ve stejném enginu a dokonce s mnoha stejnými postavami. Na FF nevídaná věc. Dnes ale, zdá se, je to nový trend. Okolo legendární sedmičky vznikají tři tituly a jeden film, všechny z nám již dávno známých lokací.

Final Fantasy XII Proč o tom mluvím? Se světem FF XII jsme se totiž také dvakrát setkali. Ne v jeho nejnovější podobě, kde se mísí supertechnika se středověkem, ale přesto. V období očekávání FF 8 se na americkém trhu objevila pro PSOne nenápadná Final Fantasy Tactics, unikátní tahová strategie se silným příběhem a známými RPG reáliemi. Možná bylo magické dvousloví Final Fantasy použito jen jako značka kvality, ale celkem zbytečně. Ta hra byla vynikající. A odehrávala se ve světě jménem Ivalice. Ano, přesně v tom světě, kam zabrousila i hra pro Gameboy Advance Final Fantasy Tactics Advance, která na playstationový titul absolutně nestačila, ale i ona se odehrávala v Ivalice a hlavně ukázala, že je možné použít ten samý svět a přesto to nepůsobí jako žádná nastavovaná kaše. Do Ivalice tedy zamíříme s Final Fantasy XII i nyní. Jsem nesmírně zvědav, zda autoři využijí možnosti potěšit fanoušky původní FFT a dočteme se tak třeba někde v ruinách o Ramzovi či dalších hrdinech této nápadité hry.

Je znát, že nad projektem jsou hlavy zodpovědné za Vagrant Story.

Final Fantasy XII Teď nás každopádně královstvími Dalmasky a Arcadie provedou úplně jiní hrdinové. Tak nějak už mě iritují princezny, ale s Ashe díky její půvabné zadničce jsem ochoten se smířit. Na příběh jsem opravdu zvědavý, protože jestli bylo něco podrobeno ostré kritice, je to právě sestava hrdinů a reálií okolo nich, která jako kdyby odkudsi (Star Wars, FF 9 atd.) vypadla. Ale na příběhy byli vždy ve Square-Enix naprostí mistři a přestože jako ctiteli sedmého dílu mi ostatní přijdou slabší, vždy jsou však o míle dopředu před dalšími na ději založenými hrami.

Final Fantasy XII si možná leckde leccos vypůjčí, na druhou stranu je vidět, že neustálé volání po skončení náhodných soubojů slaví úspěch. Konečně tedy žádné otravné davy příšer, kterým se nelze vyhnout, tentokráte se do umění hry zapojí i zkušenosti získané ve hrách jako Metal Gear Solid a další. Samozřejmě příjemný důsledek tohoto faktu je, že nepřátelé mají vlastní AI a nepůjde jen o „přitroublou“ výměnu úderů v kole.

Je znát, že nad projektem jsou hlavy zodpovědné za Vagrant Story. Kdo tento nestárnoucí megahit hrál, vidí jasnou podobu na Final Fantasy XII mnoha a mnoha prvcích hry. Přiznávám, že jsem docela zvědavý na to, jaké to bude poprvé se skutečně rozhlédnout po tradičním světě Final Fantasy, kde snad už konečně bude možné z mostu spadnout, běhat i po trávě a ne se zarazit na kraji cestičky, jako kdyby tam byla neviditelná, avšak nepřekročitelná bariéra. FF XII slibuje hodně. Proto asi také trpělivě čekáme na to, až se objeví v mechanikách našich PS2, aby nás zatáhla na desítky hodin do toho nejnepravděpodobnějšího světa, jaký se v RPG objevil. Square, vkládáme ve vás důvěru, tak nás proboha nezklamte. FF X-2 se už postarala mnohým o infarkt, takže je potřeba něčím srdíčka nás FFF potěšit.

Index očekávání: 95 %

Autor:
  • Nejčtenější

Nová sexy herní hrdinka prý není dostatečně odhalená. Vznikla i petice

magazín 4. 5. 2024 19

Aktuální korejský herní hit Stellar Blade s hrdinkou ve velmi vyzývavých oblecích byl údajně krátce...

Hráči poskytují výkon počítačů na generování AI porna. Dostávají za to cetky

novinky 2. 5. 2024 40

Aby jejich draze zaplacený supervýkonný hardware nezahálel, pronajímají ho někteří hráči ke...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Měl jim pomoci propagovat hru, místo toho ji v přímém přenosu zepsul

novinky 6. 5. 2024 2

Měla to být historická událost v téměř dvacetileté historii online hry MapleStory, nakonec ostře...

Svítící respirátory pro hráče byly průšvih, výrobce platí tučné odškodné

novinky 8. 5. 2024 22

Společnost Razer dostala pokutu ve výši pětadvaceti milionů korun za to, že v době pandemie covidu...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Sestrojila si vybavení za statisíce, aby během hraní cítila bolest

novinky 5. 5. 2024 6

Streamerka vystupující na internetu pod přezdívkou Gingas si doma postavila zařízení, které...

Svítící respirátory pro hráče byly průšvih, výrobce platí tučné odškodné

novinky 8. 5. 2024 22

Společnost Razer dostala pokutu ve výši pětadvaceti milionů korun za to, že v době pandemie covidu...

Velké propouštění v Bethesdě, o práci přišli autoři Redfallu a Evil Within

novinky 7. 5. 2024 0

Videoherní společnost Betehsda, která patří Microsoftu, oznámila rušení rovnou několika slavných...

Prezident Nintenda: nástupce Switche oznámíme v tomto fiskálním roce

novinky 7. 5. 2024 0

Po mnoha spekulacích, náznacích a těžko ověřitelných zprávách od leakerů přichází Nintendo s...

Padl další rekord v Magicu. Legendární Black Lotus se prodal za 69 milionů

novinky 7. 5. 2024 23

Neznámý sběratel stanovil nový rekord populární karetní hry Magic the Gathering. I přes to, že se...

V 59 letech zemřela herečka Simona Postlerová, ještě v sobotu zkoušela

Zemřela divadelní a filmová herečka Simona Postlerová, bylo jí 59 let. Zprávu o úmrtí potvrdil nadační fond Dvojka...

Dara Rolins je po další plastice. Kritiku fanoušků nechápe, cítí se svěží

Zpěvačka Dara Rolins (51) se na čas stáhla z veřejného života. V tom období prodělala „estetický zákrok“ a na sociální...

Titěrné sukně i míčky na podpatcích. Zendaya vzkřísila trend tenniscore

S nadsázkou bychom mohli říct, že největší tenisovou událostí tohoto roku je premiéra snímku Rivalové. Aspoň co se módy...

Zpěvačka Tereza Kerndlová měla autonehodu. Poslala vzkaz ze záchranky

Tereza Kerndlová (37) a její manžel René Mayer (53) měli v úterý ráno autonehodu. Na mokré vozovce do nich zezadu...

První světová válka zničila část Francie natolik, že tu stále řádí smrt

Řídkým rozvolněným lesem pokrytá pahorkatina u francouzského Soissons, Compiégne, Lens či Cambrai přirozeně svádí k...