ilustrační snímek | foto: ČTK

Záchranka postaví v Lubech nové výjezdové stanoviště, pozemek dostane od města

  • 0
Z podnájmu do vlastních prostor se v Lubech u Chebu přestěhuje výjezdové stanoviště Zdravotnické záchranné služby Karlovarského kraje. To zatím sídlí v objektu města, v příštím roce by ale měla začít výstavba nového objektu na zelené louce. Lubská radnice přitom vyšla záchrance vstříc.

„Kraji jsme nabídli bezúplatný převod pozemku, na kterém by měla stanice vyrůst,“ uvedl starosta města Vladimír Vorm. Pro Luby, které jsou odlehlejším místem, je podle něj tato služba velmi důležitá. „Řekl bych až zásadní,“ uvedl starosta.

Na záchrance nyní připravují projektovou dokumentaci tak, aby v příštím roce mohla začít stavba nového stanoviště. „Cena bude kolem 24 milionů korun,“ řekl Jiří Smetana, ředitel Zdravotnické záchranné služby Karlovarského kraje.

Nové sídlo přinese i prostor pro jeho případné rozšíření. Zatím ale bude sloužit stávajícímu osazenstvu v nezměněném režimu.

Ve hře je i nepřetržitá pohotovost

Základna v Lubech v současné době funguje pouze v denních hodinách, tedy od 7 do 19 hodin. „Doufáme, že nové zázemí v budoucnu umožní rozšíření této služby na čtyřiadvacet hodin denně,“ věří starosta Vorm.

Výstavba nového sídla je podle něj každopádně garancí, že v Lubech záchranka zůstane i v budoucnu.

Rozšíření služby na nepřetržitou ředitel krajské záchranky nevyloučil. „Záležet ale bude na vývoji situace. „Pokud přibude výjezdů, je možné provozní dobu lubské základny rozšířit,“ naznačil Smetana.

S počtem lékařů je to na hraně

V Karlovarském kraji má Zdravotnická záchranná služba celkem 13 stanic. „Pět z nich s lékařem,“ upřesnil Jiří Smetana.

Posádky sanitek vyjíždějí v průměru ke 105 případům za den. „Nejtypičtějším pacientem je senior se zhoršenými chronickými obtížemi. Teprve za podobnými případy jsou úrazy, resuscitace a podobně,“ doplnil ředitel.

Ten má pod sebou celkem 280 zaměstnanců. „Daří se nám díky nim udržovat v chodu všechna stanoviště,“ řekl Smetana. Připustil, že v zajištění personálu ale určité problémy jsou. „Hlavně počet lékařů je na hraně,“ podotkl ředitel.

Záchranka může nabídnout náborový příspěvek, ale této možnosti doposud využilo pouze pár lidí. A všechno byli záchranáři.

30. srpna 2023