Pilot záchranářského vrtulníku otestoval nové přistávací místo ve Varech

  • 2
Další místo pro přistávání záchranářských vrtulníků mají Karlovy Vary. Při testovacím letu ho vyzkoušel pilot Letecké záchranné služby Líně.

Nové místo pro přistávání se nachází na zelené ploše mezi sídlem krajské záchranky a ředitelstvím policie ve Dvorech.

„Jedná se o přistávací plochu, nikoli heliport. Budeme ji využívat jako náhradu nemocničního heliportu v případech, kdy se transport uskuteční po soumraku. Na nemocniční heliport totiž nelze v noci přistát. Poslouží i v případech, kdy z nějakého důvodu nebude možné přes den na nemocničním heliportu přistát,“ vysvětlila mluvčí krajské záchranky Petra Bakurová.

Každá další plocha pro přistání je pro záchranáře v Karlových Varech důležitá.

„Nové místo je dobrým benefitem pro noční přistání. V některých případech může také šetřit čas. Je na kraji Varů mimo zástavbu, a tak se sanitky nemusejí prodírat městem,“ uvedl kapitán vrtulníku Petr Šafařík.

Doposud záchranáři přistávali v noci pouze na karlovarském letišti. „Máme tam veškeré potřebné zázemí, ale letiště je přece jen výše položené. V případě nepříznivého počasí může být nová plocha vhodnou alternativou,“ doplnil Šafařík.

Záchranáři novou plochu využijí také v případě, že budou potřebovat transportovat pacienta z její těsné blízkosti, tedy z terénu. Platí to například v případech dopravních nehod.

„Výhodou může být, že není nutné uzavírat oblast, například celou silnici, kvůli přistání vrtulníku. Tyto případy však budou raritní,“ dodala Bakurová.

,