Nový senátor za Sokolovsko Miroslav Balatka (STAN).

Nový senátor za Sokolovsko Miroslav Balatka (STAN). | foto: Martin Stolař, MAFRA

Novým senátorem za Sokolovsko se stal Miroslav Balatka

  • 2
Voliči poslali do Senátu za Sokolovsko osmačtyřicetiletého geodeta a bývalého krajského zastupitele Miroslava Balatku (STAN). Dali mu 59,47 procent hlasů. Pro druhou Renatu Oulehlovou (ANO), místostarostku Sokolova, hlasovalo 40,52 procent lidí.

Volební účast byla poměrně nízká, k urnám přišlo pouhých 13,03 procent voličů.

Výsledky 2. kola senátních voleb na Sokolovsku zde

„Vůbec jsem s tím nepočítal, ale doufal jsem, že by to mohlo vyjít. V Senátu se chci věnovat výboru pro regionální rozvoj kvůli budoucnosti regionu, která je jednou z mých priorit,“ okomentoval výsledek voleb Balatka.

Jak uvedl, chtěl by si ve své nové funkci udržet spojení s realitou. „Rád bych si několik dnů v měsíci vyhradil pro svou dosavadní práci, pokud to tedy půjde,“ dodal.

Balatka v Senátu nahradí sociálního demokrata Zdeňka Berku, který v letošních volbách už svůj post neobhajoval.

„Určitě bych chtěla podpořit a poděkovat Miroslavu Balatkovi za korektní duel,“ uvedla poražená kandidátka Renata Oulehlová.

Hnutí ANO vyhrálo minulý týden komunální volby v Sokolově. S jednáním o postech na radnici vyčkávalo, jak dopadne druhé kolo senátních voleb. „Ještě dnes se sejdou všichni naši zastupitelé k jednání,“ uvedla sokolovská místostarostka Oulehlová.

V prvním kole dalo Balatkovi hlas 28,74 procenta voličů. Oulehlová získala 25,72 procenta. Účast činila před týdnem 30,85 procenta.

,