ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Václav Šlauf, MAFRA

Do Prahy po dálnici D6 se bude jezdit už v roce 2024, slíbil Havlíček

  • 24
Dobrá zpráva pro motoristy z Karlovarského kraje. Dálnice D6 z Karlových Varů do Prahy má být hotová až o dva roky dřív, než se původně počítalo.

Ještě na podzim loňského roku sliboval tehdejší ministr dopravy Vladimír Kremlík (za ANO), že dálnice bude hotová v září 2026.

Dnes uvedl pro ČTK ministr dopravy Karel Havlíček (za ANO) , že dálnice do Karlových Varů by mohla být hotová o rok či dva dříve, než Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) plánovalo.

K urychlení podle ministra přispěje minulý týden schválená novela takzvaného liniového zákona, která má umožnit rychlejší přípravu infrastrukturních staveb.

Na podzim letošního roku se mají zprovoznit dva úseky dálnice D6 v okolí Řevničova ve Středočeském kraji. Další tři úseky se pak začnou stavět v příštím roce.

Stavba dálnice mezi Karlovými Vary a již dokončenými úseky v Ústeckém (okolí Lubence) a Středočeském kraji měla přijít původně na řadu až v roce 2023. Podle ministra dopravy je ale šance, že to bude dřív.

„V době, kdy je usnesení a stavební povolení, můžeme začít stavět a paralelně začít vykupovat, případně vyvlastňovat, a právě to mělo pomoci tomu poslednímu úseku,“ uvedl ministr Havlíček.

Celková délka dálnice D6 z Karlových Varů do Prahy je 144,9 kilometru, zprovozněné úseky měří celkem 37 kilometrů, aktuálně se staví 14,6 kilometru. 

Stát chce na dostavbu dálnice v Karlovarském kraji získat prostředky z evropských fondů určených na pomoc regionům postiženým po těžbě uhlí. Odhadované náklady na stavbu úseků v Karlovarském kraji činí zhruba deset miliard korun bez DPH.

,