ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Jaroslav Halamka, MAFRA

Auto zabavené v roce 1988 na hranicích Němec zpátky nedostane, rozhodl soud

  • 35
Jako na houpačce se vyvíjí případ třiapadesátiletého Němce Holgera Frenzela, kterému před čtyřiatřiceti lety československý stát na hranicích zabavil auto. Ačkoli Okresní soud v Chebu rozhodl, že má na majetek nárok, po odvolání státního zástupce krajský soud Frenzelův nárok odmítl.

Uvedl to Holgerův právní zástupce Lubomír Müller. „Co bude dál? Podle krajského soudu nic. Rozhodnutí zrušili, nové sami nevydali a věc nikomu nedali k vyřízení,“ doplnil Müller.

V jedenáctistránkovém usnesení předsedkyně krajského senátu Ivana Růžičková vysvětluje, že má pochopení pro situaci Holgera Frenzela, nicméně soudu prý nezbylo, než usnesení o vydání věci zrušit.

„Nepochybně byl v návaznosti na zadržení na státních hranicích v říjnu roku 1988 vystaven postihu ze strany nedemokratického režimu a byla mu způsobena křivda. Nelze však odhlédnout od toho, že rehabilitační zákonodárství nemůže a není s to sloužit k nápravě či odčinění veškerých útisků ze strany minulého režimu,“ uvedla soudkyně.

Doplnila, že nároků je možné se domáhat jen podle zvláštního zákona, ovšem cizí státní příslušníci oprávněnými osobami k uplatnění těchto nároků nejsou. Rozhodnutí je konečné.

Smutný příběh velké lásky

Příběh, v němž sehrála velkou roli láska, se začal psát v roce 1988. Tehdy se devatenáctiletý Holger Frenzel rozhodl, že své o rok mladší východoněmecké přítelkyni Krystině Hauck pomůže na vysněný Západ. A že budou moci být spolu.

Ve stříbrném Opelu Manta, který byl formálně majetkem jeho otce, pro ni za zadními sedačkami vyrobil úkryt. Mladí lidé si dali schůzku v Karlových Varech. Společně s kamarádem, osmnáctiletým západním Němcem Peterem Härpferem, pak schovali Krystinu v autě. Následně se všichni tři vydali směrem k československé státní hranici, kterou chtěli překročit v Pomezí nad Ohří.

Českoslovenští pohraničníci však úkryt objevili a trojici zatkli. Mladí lidé putovali do vězení. Krystina si v něm pobyla týden a pak byla předána východoněmecké tajné policii STASI. Za to, že se pokusila utéct za hranice, ji doma čekalo 19 měsíců žaláře. Na svobodu se dostala až v den, kdy padla Berlínská zeď.

Mladíkům ze západního Německa, kteří čelili obvinění z trestných činů spolupachatelství a pomoci k trestnému činu opuštění republiky, tehdy z vězení pomohla prezidentská amnestie z 27. října 1988. Oba byli po pěti dnech propuštěni z vazby a předáni do tehdejší NSR.

Tehdy luxusní sportovní automobil v ceně bezmála 30 tisíc západoněmeckých marek propadl státu, o jeho konfiskaci rozhodl soud 2. února 1989. Podle Lubomíra Müllera byl vůz krátce poté prodán prostřednictvím autobazaru v Klatovech, jeho další osud se vypátrat nepodařilo.