Ašský Dům dětí a mládeže Sluníčko | foto: Milan Vrbata, MÚ Aš

Volnočasovým střediskům chybějí a ještě ubudou peníze, trend se stupňuje

  • 1
Očekávaný propad finanční podpory českých a slovenských domů dětí a mládeže bylo jedním z témat nedávného setkání dvou desítek zástupců těchto volnočasových středisek v Aši. I když se ukázalo, že v tomto ohledu jsou na tom česká střediska oproti slovenským sousedům lépe, čekají ta česká v oblasti financování změny.

„Bohužel pravděpodobně dojde k poklesu finanční podpory. V současné době nikdo nedokáže relevantně odpovědět, jak to ovlivní činnost středisek volného času. Už pár let je jejich financování zmítáno velkou nejistotou, oblast neformálního vzdělávání je stále na konci finančního řetězce v oblasti školství. Jsme rádi, že ve všech navštívených městech si radnice spolupráci se středisky volného času pochvalují a jejich činnost podporují,“ uvedla Eva Holečková, ředitelka ašského městského domu dětí a mládeže Sluníčko.

Právě Sluníčko bylo hostitelem zmíněného setkání, kde zástupci organizací pobývali celý týden. Program byl nabitý každý den od rána do večera. Hosté se zde na vlastní oči seznámili s tím, jak v rámci neformálního vzdělávání fungují a pracují organizace v Aši, Hranicích a Chebu. „Pro nás je to veliké ocenění, když můžeme prezentovat příklady dobré pedagogické praxe při práci s mládeží,“ zdůraznila Holečková.

Jedním z hlavních projektů, který ve Sluníčku představili, byl program Teens. V něm pracovníci cíleně pracují s ašskou mládeží, poskytují odborné poradenství, třeba při hledání zaměstnání nebo volbě studia.

Součástí poznávacího pobytu hostů byla rovněž řada workshopů, například na téma udržitelné zahradničení a komunitní zahrada s Magdalénou Všetečkovou. Ta přítomným přiblížila, jak komunitní zahrada vypadá, co by měla splňovat a jak nejlépe ji udržovat.

„Za tuto spolupráci jsem velmi vděčná, protože Magda Všetečková je v tomto ohledu odborník. V závěru si všichni přítomní mohli navrhnout vlastní zahradu,“ pokračuje Eva Holečková. Hosté navštívili také Dům dětí a mládeže Sova v Chebu, který se pyšní novým přírodovědným centrem, a detašované pracoviště ašského Sluníčka v Hranicích.

Street art pro dva tisíce dětí

Zkušenosti ale sbírali nejen hosté. I pro Evu Holečkovou bylo setkání inspirativní. „Velmi nás oslovil projekt košického střediska, kde každý rok připravují street artovou akci, do které se zapojují dva tisíce žáků základních škol. Na zadané téma, které je zrovna pro město aktuální, děti pomalují křídami vybrané chodníky ve městě. My máme podobnou myšlenku, jak město oživit. A zapojení škol se zdá jako skvělý nápad,“ míní ředitelka Holečková.

Účastníci se rovněž vzájemně seznámili s už zmíněným systémem financování domů dětí v České republice a center volného času na Slovensku. Setkání se uskutečnilo v rámci projektu Erasmus a bylo podpořeno dotací z evropských fondů. Další se koná na jaře příštího roku. Tentokrát pojedou pracovníci ašského domu dětí na zkušenou do Staré Ľubovni na Slovensku.