Rybáři vylovili z rybníku Amerika nedaleko Františkových Lázní přibližně 30 tun...

Rybáři vylovili z rybníku Amerika nedaleko Františkových Lázní přibližně 30 tun kaprů, kteří zamíří na štědrovečerní stoly. | foto: Martin Stolař, MAFRA

Rybáři vylovili z Ameriky 30 tun kaprů, jejich cena zřejmě stoupne

  • 38
Z Ameriky na štědrovečerní stůl. Takový bude osud kaprů, které v pátek a v sobotu vylovili mariánskolázeňští rybáři z rybníku Amerika nedaleko Františkových Lázní. Ryby se zatím vzpamatovávají v sádkách, lovci je budou převažovat až na sklonku příštího týdne.

Podle hrubého odhadu Zdeňka Maška, jednatele společnosti Rybářství Mariánské Lázně, jich ale bude přibližně stejně jako v minulých letech.

„To znamená přibližně 30 tun,“ naznačil Mašek. Dominantní rybou v rybníku Amerika je kapr. „Prodávat budeme hlavně v regionu,“ doplnil šéf rybářské společnosti.

O tom, kolik bude letos v kraji stát vánoční kapr, nechtěl zatím Zdeněk Mašek spekulovat. „Cena ale bude pravděpodobně vzhledem ke stoupajícím nákladům vyšší,“ naznačil jednatel společnosti Rybářství Mariánské Lázně.

Napilno měli o svátečním víkendu i rybáři v Ostrově. Na 28. říjen si totiž naplánovali výlov rybníku Devátý. „Ryby jsou zdravé a kvalitní,“ liboval si už před výlovem hospodář Českého rybářského svazu Ostrov Lumír Pála.

Lidé si oblíbili chuť línů

Své tvrzení opíral o výsledky kontrolních výlovů, které členové svazu prováděli po celou sezonu. Ostrovští se dokázali vyhnout problémům, které trápily jejich kolegy na jihu Čech či na Moravě. „Nepostihlo nás totiž sucho, protože si vodu do rybníků připouštíme sami,“ vysvětlil Pála.

A na výlovu to bylo znát. Z „deváťáku“ rybáři vytáhli 51 metráků kaprů, dva metráky línů či metrák amurů. Na talíři jich ale skončí zanedbatelné minimum.

„Místní organizace rybářského svazu nejsou obchodními organizacemi, které zásobují trh. Jejich úkolem je zarybňovat revíry,“ vysvětlil Pála. A tak 28 metráků ryb poputuje do přehrady Březová, dalšími ostrovští rybáři oživí populaci šupináčů ve Velkém rybníce.

Místní, kteří se přišli na výlov podívat, však s prázdnou neodešli. Malou část úlovku rybáři prodali přímo na místě. „Vedle kapra si lidé stále častěji kupují i líny. Zjistili totiž, že je to skutečná delikatesa,“ naznačil Pála fakt, že chuť milovníků ryb se rovněž vyvíjí.