V přírodní rezervaci U Sedmi rybníků nedaleko Vojtanova představili ochranáři...

V přírodní rezervaci U Sedmi rybníků nedaleko Vojtanova představili ochranáři dokončený projekt revitalizace pěti vodních ploch. | foto: ČTK

Téměř stovku přírodních rezervací mapuje nová publikace vydaná krajem

  • 0
Zmapovat zvláště chráněná území v našem regionu je cílem publikace, kterou nově vydává Karlovarský kraj. Brožura přinese informace o téměř stovce přírodních rezervací a k dispozici bude v březnu.

Publikace o chráněných lokalitách na území regionu, o něž se v současnosti stará Karlovarský kraj, Agentura ochrany přírody a krajiny ČR a také správa Chráněné krajinné oblasti Slavkovský les, vyjde v nákladu dva tisíce kusů. K dispozici bude například v Krajské knihovně Karlovy Vary či přímo na odboru životního prostředí krajského úřadu.

Představení se publikace dočká v březnu na krajském úřadu při vernisáži výstavy k životnímu prostředí. V souvislosti s nařízením vlády vznikla krajům povinnost vyhlásit na vybraných lokalitách zvláště chráněné území v kategorii přírodní rezervace či přírodní památka. Díky tomu se v regionu počet těchto území značně zvýšil. A právě o nich najde veřejnost informace v chystané publikaci.

„Kraj začal v návaznosti na nařízení vyhlašovat nová zvláště chráněná území v roce 2010 a proces stále běží. V současnosti je na území regionu celkem jednapadesát maloplošných zvláště chráněných území, jež jsou v působnosti Karlovarského kraje,“ uvedl náměstek hejtmana Karlovarského kraje Karel Jakobec.

Na chráněná území dává kraj statisíce korun

Podle Jakobce jsou území specifická pestrostí biotopů, někdy i v kombinaci s chráněným fenoménem v podobě vzácného živočicha nebo rostliny. Kraj na péči o tato území vynakládá nemalé peníze, které se snaží získat i z externích zdrojů. V tom jsme velmi úspěšní,“ uvedl Karel Jakobec.

Připomněl, že v minulých letech získal kraj dotaci například na zásahy v evropsky významných lokalitách Doupovské hory, Tisovec, Šibeniční vrch a Borecké rybníky v celkové výši 6,2 milionu korun. Cílem bylo zlepšit perspektivu zvláště chráněných území a evropsky významných lokalit.

„Další dotace z Evropské unie ve výši 400 tisíc korun směřovala do oblasti Doupovské hory na zpracování odborných dokumentů zvláště chráněných lokalit v tomto místě,“ poznamenal náměstek hejtmana.

Dodal, že kraj bude opět žádat o finance v novém, třetím programovém období Operačního programu Životní prostředí 2021–2027. Z evropských fondů je k rozdělení v republice připraveno zhruba 61 miliard korun,“ konstatoval Karel Jakobec. A podotkl, že příspěvek by bylo možné využít mimo jiné například na úpravu přírodní rezervace Oceán v Krušnohoří.