Úpravy Břehnického potoka v Chebu, které provádí státní podnik Povodí Ohře. | foto: Martin Stolař, MAFRA

Zvěrstvo, říká bývalý starosta. Podle povodí jsou úpravy Břehnického potoka v pořádku

  • 4
Je upravený Břehnický potok v sousedství sběrného dvora schopen zadržovat vodu v krajině? Nabízí prostor pro vodní živočichy? Podobné otázky a bouřlivou diskuzi vyvolal facebookový příspěvek bývalého chebského starosty Antonína Jalovce. Ten nové úpravy koryta vodního toku označil za zvěrstvo

„Vydlážděné koryto bez jakéhokoliv prostoru pro vodní živočichy a s nulovým vsakem do půdy. Narovnaný tok, ideální pro urychlení povodní,“ napsal na svůj Facebook Jalovec.

Přidal, že se skřípěním zubů přihlíží masivnímu kácení pobřežních porostů podél Ohře v Hradišti.

„Nemluvím o stromech hrozících pádem do řeky, ale o desítkách křovin a mladých stromů likvidovaných bez důvodu. Přitom to jsou cenné přírodní biotopy. Něco jiného je, když se kácí nebezpečné stromy v parku, kde ohrožují lidi a majetek, ale tady nic takového nehrozí,“ uvedl Jalovec. Informoval také, že ve věci oslovil Povodí Ohře a žádá vysvětlení.

S úpravami pokaždé souhlasilo město

Podle Martina Cidlinského z Povodí Ohře jde o úpravy Břehnického potoka, na které bylo vydáno územní rozhodnutí v polovině roku 2020 a poté stavební povolení koncem roku 2021. „V obou případech se ke stavbě vyjádřilo souhlasně i město Cheb. Z toho důvodu nás jakákoliv negativní reakce velice mrzí,“ uvedl Cidlinský.

Cidlinský doplnil, že cílem zásahu byla rekonstrukce původního opevnění břehů z roku 1972. „Pozitivním výsledkem akce je stabilizace břehů koryta, zejména pravého břehu pod čerpací stanicí, a zvětšení průtočné kapacity koryta odstraněním usazeného sedimentu,“ popsal úpravy Cidlinský.

Řešení se blíží přirozenému stavu

„Bylo v maximální možné míře zvoleno přírodě blízké opevnění. Konstrukce propouští vodu, spáry v kamenech jsou úkrytem pro vodní organismy. Vodní prostředí navazuje na údolní nivu potoka, což je prakticky záplavové území vodního toku s umožněným rozlivem,“ poznamenal Cidlinský.

Zdůraznil, že úpravy nejsou revitalizací. „V tomto úseku není plnohodnotná revitalizace vhodná. Řešení se ale maximálně blíží přirozeným podmínkám,“ doplnil Cidlinský.

Dodal, že kácení stromů je mýcením v ochranném pásmu vedení vysokého napětí. „To zajišťuje správce distribuční sítě ze zákona, nikoli tedy státní podnik Povodí Ohře,“ podotkl Cidlinský.