Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Předat vedení firmy? To je jako provdat dceru, říká šéf společnosti Mattoni

  9:15
S Alessandrem Pasqualem jsme se setkali téměř přesně po roce na filmovém festivalu. Uplynulých 365 dní však znamenalo zásadní zlom v jeho kariéře. Letos už jsme s ním nemluvili jako s generálním ředitelem společnosti Mattoni 1873. V březnu předal svou pozici Ondřeji Postránskému.
Alessandro Pasquale u hrobky rodinny Mattoni na drahovickém hřbitově v Karlových Varech

Alessandro Pasquale u hrobky rodinny Mattoni na drahovickém hřbitově v Karlových Varech | foto: Václav Šlauf, MAFRA

„Je to, jako když se provdá dcera. Je vám to líto, ale víte, že je to pro ni dobré,“ komentoval změnu ve vedení firmy Alessandro Pasquale. Jeho profesní život je však i nadále úzce spjat s minerálními vodami. Loni se stal prezidentem Evropské asociace minerálních vod.

Společnost Mattoni 1873 letos slaví 150 let své existence. Jak toto výročí vnímáte ve své rodině, která je s firmou v podobě vašeho otce Antonia a vás samotného nerozlučně spjata?
Letos slavíme nejen 150 let společnosti Mattoni 1873, ale také 90. narozeniny mého otce Antonia, který vytvořil spojení mezi touto slavnou značkou a naší rodinou. Moje rodina vede Mattoni již 30 z těchto 150 let a uděláme vše pro to, aby společnost fungovala minimálně dalších 150 let, aby se tradice Mattoni nejen udržela, ale aby se i nadále rozvíjela. Je to pro nás velká čest.

V březnu jste možná trochu překvapivě oznámil svůj odchod z pozice generálního ředitele společnosti. Bylo to rozhodnutí, které jste učinil v roce 150. výročí založení společnosti Mattoni, nebo to byla jen náhoda?
Tento krok jsem plánoval velmi promyšleně a poměrně dlouho. Je důležité přinést nové a svěží nápady pro rozvoj společnosti, ponechávám si roli výkonného prezidenta a mám dostatek sil a vášně, abych se bez ohledu na předání funkce věnoval společnosti Mattoni 1873 tak, aby celá společnost dále rostla.

Není tento krok pro rodinu Pasquale tak trochu ústupem ze slávy? Vždyť vaše jméno je s firmou spojeno již desítky let.
Jak jsem řekl, zůstávám výkonným prezidentem, takže neustupuji, samozřejmě jsem z této změny vlastně trochu smutný. Je to jako když otec provdá svou dceru. Je mu to nějak líto, ale ví, že je to pro ni dobré. Protože chce, aby byla šťastná. Myslím, že tento krok je pro naši rodinu a její aktivity velmi důležitý.

Vrátí se někdy jméno rodiny Pasquale do nejužšího vedení? Vychováváte své děti tak, aby ony pokračovaly v této tradici?
Doufám, že ano. Snažím se o to, ale ještě nevím. Mým synům je teprve devět let. Nejdřív si to musí zasloužit a musí to chtít. Pokud nebudou chtít, průběžná manažerizace společnosti umožní, aby to bezpečně pokračovalo. To je jeden z důvodů, proč jsem to udělal. Zatím to vypadá, že jeden z mých synů chce být farmářem a druhý fotbalistou. Ale jak jsem řekl, je jim teprve devět let, tak uvidíme.

Loni jste se stal prezidentem Evropské asociace minerálních vod. Myslíte si, že z této pozice můžete Mattoni 1873 nějak ovlivnit?
V této funkci budu ještě dva roky. Pak budou volby, tak uvidíme, jestli se mi podaří předsednictví obhájit. Nemyslím si však, že bych díky této pozici mohl Mattoni 1873 nějak přímo ovlivnit, ale snažím se zlepšit budoucnost celého podnikání s minerálními vodami v Evropě, to je velká zodpovědnost. Takže se dá říci, že nepřímo i Mattoni může mít výhodu. Všechny změny ve společnosti byly předem naplánovány. Bez nich bych se nemohl stát prezidentem asociace.

Společnost Mattoni je také lídrem v projektu zálohování PET lahví a nápojových plechovek. Sledujete směr iniciativy Zálohujme.cz a budete se v projektu zálohování i nadále angažovat?
S dalšími výrobci nápojů v České republice jsme již sepsali návrh textu, jak by mohl vypadat zákon o zálohování. Zatím však není oficiální. Pracujeme proto na tom, aby návrh získal podporu našich zákonodárců. Pro mě osobně je to něco, o co se snažím už sedm let. A vypadá to dobře. Je to důležitá věc pro všechny.

Jak se vám líbil 57. ročník Mezinárodního filmového festivalu?
Hodně! Je to úžasné a dává mi to příležitost setkat se se spoustou mých přátel. Z časových důvodů jsem zatím neviděl ani jeden film, ale doufám, že se na nějaký dostanu.

Historie značky Mattoni 1873

  • Roku 1522 se poprvé objevuje písemná zmínka o minerálce z Kyselky. Roku 1793 začíná být minerálka vyvážena v kameninových lahvích.
  • Historie značky začala v roce 1864, kdy karlovarský rodák s italsko-českými kořeny Heinrich Mattoni (1830–1910) převzal stáčírnu minerální vody v lázeňském městě Kyselce. V roce 1866 přišla novinka, skleněné lahve, tehdy se poprvé objevil znak s červeným orlem. Mattoni rozšířil provoz postavením moderní stáčecí linky a založil také distribuční síť k dodávkám vody lázeňským hostům v Kyselce, Karlových Varech a v celých Čechách.
  • Císař František Josef I. jmenoval v roce 1870 Mattoniho svým dvorním dodavatelem. Léčivé účinky prokázal lékař a profesor lékařské fakulty Univerzity Karlovy Josef Vilém z Löschneru.
  • Heinrich Mattoni jako první masivně používal reklamy v tisku. V osmdesátých letech 19. století už patřila značka Mattoni k nejznámějším v Evropě. Roku 1891 spadl během Jubilejní zemské výstavy balon propagující tuto minerálku na holešovický komín, nehoda přinesla velký zájem veřejnosti. Roku 1894 Mattoni financoval stavbu železnice z Kyselky do Vojkovic. Roku 1900 získává Mattoni na Světové výstavě v Paříži ocenění Grand Prix.
  • Minerálka byla roku 1945 znárodněna a přešla pod státní podnik Západočeská zřídla, který sídlil v Karlových Varech. Roku 1970 se z bývalých lázní Kyselka stala léčebna pro děti, ta zanikla roku 1989.
  • Po privatizaci roku 1994 patří společnost podnikatelské rodině Pasquale, sídlo zůstalo v Karlových Varech.
  • Mattoni je dodávána ve skle, plastu a plechovkách a jako přírodní (perlivá, jemně perlivá, neperlivá a sportovní) nebo ochucená (citron, pomeranč, grapefruit, malina, broskev, zelené jablko, granátové jablko, hruška, bílé hrozny, tropické ovoce, černé plody a cedrát). Roku 2022 se prodává ve více než 20 zemích a historii společnosti zachycuje nově otevřené muzeum v Kyselce.
    Zdroj: wikipedia.cz
  • Nejčtenější

Byla to moje blbost, řekl mladík, který zapálil obchod. Obžaloba žádá podmínku

22. dubna 2024  15:23

Podmíněný trest navrhuje státní zástupce Jan Kasal pro dvacetiletého Mária Baigera, který v...

Řidiči opět projedou po mostech na Karlovarsku, ze kterých utekli stavbaři

25. dubna 2024  14:25

Téměř s rok a půl dlouhým zpožděním oproti původnímu plánu začaly motoristům sloužit dva mosty přes...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Žalobce žádá pro Limberského a společníky peněžitý trest za vydírání

23. dubna 2024  16:32

Peněžitý trest navrhuje státní zástupce pro čtyři aktéry schůzky v karlovarské kavárně, kterou...

Tady je něco navíc. Na hladině Bílé vody v Chodově plave umělý ostrov

23. dubna 2024  12:37

Řekli si o něj sami obyvatelé města. Umělý plovoucí ostrov uprostřed Bílé vody v Chodově na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Místo dvou lvů jen jeden. Minerálka Magnesia po jedenácti letech mění logo

26. dubna 2024

Značka minerální vody Magnesia patřící do portfolia nápojářského gigantu Mattoni 1873 po jedenácti...

Energie pokračuje v představování posil. Z Liberce přichází útočník Šír

28. dubna 2024  11:32

Hokejový útočník Jan Šír bude v extralize nově hrát za Karlovy Vary. Čtyřiadvacetiletý hráč...

Nejslavnějšího krušnohorského pěvce připomíná půl stovky pomníků a stezka

28. dubna 2024  11:15

V pondělí 29. dubna uplyne „nekulatých“ 87 roků od úmrtí básníka a pěvce Antona Günthera. Pokud si...

Na co zírá mašinfíra: S chebským Hurvínkem po nejzápadnější trati v Česku

28. dubna 2024

Dnes se svezeme po nejzápadnější dráze v České republice. Kdysi vedla až do Německa, od roku 1945...

Hradec posílí lotyšský reprezentant Batna. Útočník Šik se vrací do Varů

27. dubna 2024  10:28,  aktualizováno  13:06

Hokejisty Hradce Králové posílí lotyšský reprezentační útočník Oskars Batna. Bronzový medailista z...

Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?
Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?

Díky své všestrannosti se rýže LAGRIS už dlouho stávají nedílnou součástí mnoha pokrmů z celého světa. Bez ohledu na to, zda se používají k...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...

Za vytlačení z linky do Brna musí Student Agency zaplatit náhradu 21 milionů

Společnost Student Agency provozující autobusy a vlaky pod označením RegioJet musí zaplatit bývalému konkurentovi 21...