Císařským lázním ještě chybí zatemnění sálu a také sedm koupelen v muzeu

  • 0
Nepovedené výběrové řízení stojí za faktem, že muzejní expozice v Císařských lázních zatím stále není dokončena. Její součástí je totiž i sedm vzorových koupelen. Žádná firma se ovšem napoprvé o zakázku na jejich rekonstrukci nepřihlásila. Kraj teď proto výběrové řízení vypisuje znovu a s vyšší nabídkou.

„V prvním kole to bylo 12,5 milionu. V druhém jsme jako limitní stanovili cenu 13,65 milionů korun bez DPH,“ uvedl hejtman Petr Kulhánek s tím, že by kraj chtěl čerpat tyto prostředky z fondů Evropské unie.

Pokud se podruhé podaří vybrat dodavatele rekonstrukce, která má vdechnout sedmi koupelnám podobu z roku 1895, měly by být hotové do května.

Expozice jako celek se pak věnuje historii lázeňství. V květnu také skončí další z investic do Císařských lázní. Karlovarský kraj tady za sedm milionů korun nechává instalovat zatemnění vestavěného sálu v atriu objektu. Vedle úpravy světelných podmínek v unikátním prostoru má zatemnění pozitivní vliv také na akustiku scény.

Ta je proměnlivá v závislosti na typu produkce. Nový systém funguje na principu závěsu. „Na kolejnicích obepíná celý půlkruh atria a podle potřeby se roztahuje a zatahuje, čímž budou doladěny i akustické detaily. Své využití najde i během filmového festivalu. Díky zatemnění tu mohou být filmové projekce,“ uvedl Kulhánek.

Organizátoři Mezinárodního filmového festivalu využívali Císařské lázně už v minulosti na nefilmové aktivity. Podle hejtmana budou pokračovat i letos. Tým kolem Jiřího Bartošky však stále hledá další místa, kde by se mohly promítat filmy. „Festival stále hledá možnosti, jak rozšířit kapacitu sálů pro festivalové projekce,“ uvedla mluvčí festivalu Uljana Donátová.