Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Na zámku v Ostrově straší přízrak pokuty, audit kritizuje jeho opravy

  12:18
Víc než dvoumilionová pokuta hrozí městu Ostrov kvůli podezření, že výběrové řízení na letos dokončenou opravu zámku nebylo transparentní. Sankci navrhli auditoři ministerstva financí, kteří kontrolovali, jak radnice použila evropské dotace.

Auditoři ministerstva financí říkají, že zakázka na rekonstrukci nového sídla ostrovské radnice není transparentní. | foto: Martin Stolař, MAFRA

Auditoři vytýkají ostrovské radnici, že v roce 2011 při soutěži na dodavatele stavebních prací nedodržela zásady rovného zacházení. Prověřili ale pouze jednu ze čtyř etap zámeckých rekonstrukcí a je tedy možné, že se pokuta ještě zvýší.

Město vyřadilo nejlevnější Unistav a vybralo až druhého v pořadí - firmu Jurica s nabídkovou cenou 129,9 milionu Kč. Problém je v tom, že firma Jurica zároveň zpracovávala pro Ostrov projektovou dokumentaci, jež byla součástí plánů, jak má oprava zámku vypadat.

Firma Jurica tak mohla mít v soutěži, která trvala 52 dnů, výhodu oproti konkurentům. „Vítězný uchazeč Jurica znal detaily stavebního díla, měl k dispozici projektovou dokumentaci podstatně déle než ostatní uchazeči. Měl tedy i více času na přípravu nabídky,“ uvedl tým auditorů ve zprávě, kterou má MF DNES k dispozici.

Radnice se hodlá bránit

Protokol dostalo vedení Ostrova před pár dny a hodlá se proti zjištění ministerstva bránit. „Naši právníci tvrdí, že lehce prokážou, že výběrové řízení nebylo ovlivněno. Budeme bojovat, aby pokuta, pokud vůbec nějaká padne, byla co nejnižší. Ničeho jsme se nedopustili,“ reagoval starosta Ostrova Pavel Čekan.

Evropská dotace podle něho činila 35 milionů, a pokud by město muselo za trest vrátit čtvrtinu, šlo by maximálně o 8 milionů korun.

Kontroloři jsou si ale jistí vážností situace. Podezření z netransparentnosti zakázky podpořili dalšími argumenty. Firmy během necelých dvou měsíců, jež dostaly na sepsání nabídky, adresovaly na ostrovskou radnici neobvykle velký počet dotazů. Celkem 65.

Někteří stavbaři si potřebovali ujasnit věci přímo z projektové dokumentace. Město jim odpovídalo ve spolupráci nebo po konzultaci s tvůrcem projektu, tedy s firmou Jurica. „To nelze považovat za projev zásady rovného zacházení,“ konstatovali auditoři.

Neprodloužení lhůty byla chyba, míní auditoři

Dvě stavební společnosti dokonce žádaly o prodloužení lhůty pro podávání nabídek. Město jim však nevyhovělo, což podle auditorů byla chyba. „Neprodloužení lhůty mohlo mít vliv na kvalitu zpracování nabídek a tím i na výběr uchazeče.“ Jako důsledek toho všeho kontrola shledala, že radnice vyřadila Unistav s jeho nejnižší nabídkou 124 milionů právě kvůli špatně zpracované nabídkové ceně.

Další neúspěšný zájemce o zakázku - firma Hochtief - podal proti výsledku soutěže námitku. Poukazoval na to, že zadávací dokumentace ke stavebnímu dílu byla neúplná, nejednoznačná a nesrozumitelná.

Starosta Pavel Čekan říká, že propojení projektanta a stavitele do jedné firmy zákon nezakazuje. Radnice si tento názor už dvakrát nechala potvrdit stanoviskem Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže.

Úřad ale zároveň uvedl, že město musí věnovat pozornost tomu, aby nedošlo ke zvýhodnění žádného z uchazečů. „Tedy aby zpracovatel projektové dokumentace ke stavbě nedisponoval informacemi rozhodnými pro zpracování nabídky, ke kterým by ostatní dodavatelé neměli přístup.“

Vícepráce bylo podle auditu možné předvídat

Auditoři ve zprávě kritizují také další okolnosti oprav ostrovského zámku. Tvrdí, že město nemuselo některé účtované vícepráce hradit. O problémech, které se údajně vyskytly až v průběhu stavby, se podle kontrolorů vědělo předem. „Změnu umístění výtahu nelze považovat za nepředvídatelnou okolnost.“ Totéž zmínili o změně typu střešní krytiny nebo o poškození trámů houbami.

Celková cena díla se vyšplhala (ze 154 na 177 milionů včetně DPH) kvůli vícepracím jen o 11,8 procenta (limit je 20 procent), což označil Čekan za úspěch. „U historické budovy je naopak zarážející, že vícenáklady byly tak nízké.“

Opoziční zastupitel a bývalý starosta Ostrova Jan Bureš považuje zjištění ministerstva financí za velmi závažné. „Dnes bude muset město vrátit 2,5 milionu korun, ale je jasné, že stejná kontrola přijde i na druhou dotaci, která je už ve výši 30 milionů korun. A můžeme čekat i návštěvu ÚOHS a z finančního úřadu,“ předpokládá Bureš.

Autor:
  • Nejčtenější

Vybral jsem si být chudý, ale šťastný, říká chovatel obrů s něžnou duší

1. května 2024  9:13

Když se mu narodil syn s postižením, hledal Bohumil Stránský cestu, jak pomoci. A do rodiny pořídil...

Svépomocí už 21 let opravuje historickou usedlost. Často stylem pokus omyl, říká

29. dubna 2024

Premium Při příjezdu do Valče na Karlovarsku si mohou turisté u silnice všimnout šipky, která láká k...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Vlak po nárazu do stromu vrátil na koleje jeřáb, zvedal 21tunový kolos

2. května 2024  18:56,  aktualizováno  3.5 15:56

Uzavírka trati u Plesné na Chebsku, kde ve čtvrtek vykolejil osobní vlak, skočila v pátek kolem...

V Karlových Varech začala lázeňská sezona. Město se místo Rusů těší na Izraelce

4. května 2024  18:03

Svěcení pramenů a průvod družiny císaře Karla IV.. Ani jeden z těchto tradičních atributů nechyběl...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Na okraji Mariánských Lázní se dočkají zastávek jako v civilizovaném světě

29. dubna 2024  9:44

Takřka v příkopu a navíc bez ochrany proti dešti, větru či slunci, jen kousek od svištících...

Ikonický most přes Ohři v Lokti čeká oprava, poté ho převezme město

6. května 2024  16:39

Generální oprava a změna vlastníka čeká ikonický most přes Ohři v Lokti. Rekonstrukce se ujme...

Žena v podchodu napadla dívku i muže. Policie hledá svědka, který loupež překazil

6. května 2024  13:23

Agresivní třiatřicetiletou ženu, která zaútočila na náhodně procházejícího muže jen proto, že jí...

Chystaná průmyslová zóna Cheb II má přivést vysoce kvalifikované pracovníky

6. května 2024  11:26

Jedním z pilířů rozvoje infrastruktury pro vývoj autonomní mobility v celé republice by se podle...

Voda v Tuřanech se dá zase pít. Ale je druhá nejdražší v celém Česku

6. května 2024  9:03

Více než rok řeší obec Tuřany na Chebsku potíže s vodou. Z kohoutku už sice konečně teče pitná,...

V 59 letech zemřela herečka Simona Postlerová, ještě v sobotu zkoušela

Zemřela divadelní a filmová herečka Simona Postlerová, bylo jí 59 let. Zprávu o úmrtí potvrdil nadační fond Dvojka...

Dara Rolins je po další plastice. Kritiku fanoušků nechápe, cítí se svěží

Zpěvačka Dara Rolins (51) se na čas stáhla z veřejného života. V tom období prodělala „estetický zákrok“ a na sociální...

Titěrné sukně i míčky na podpatcích. Zendaya vzkřísila trend tenniscore

S nadsázkou bychom mohli říct, že největší tenisovou událostí tohoto roku je premiéra snímku Rivalové. Aspoň co se módy...

Je to šílený, hodnotily firmy práci řemeslníků, kteří opravili střechu

Po zimě se často ukážou mnohé „vady na kráse“ domu, střechy nevyjímaje. Někdy nezbývá nic jiného než kompletní výměna....

Ukradené auto s AirTagem si našel, ale od policie dostal vynadáno

Vyjít ráno před dům a nenajít tam svůj vůz je noční můrou každého majitele. Do takové nezáviděníhodné situace se dostal...