Cheb zahájí Dny evropského dědictví, ukáže krovy i korunovační klenoty

  • 0
Výstava korunovačních klenotů, předání titulu Nositel tradice lidových řemesel, umělecké workshopy, videomapping z historie Chebu či koncert městského orchestru. To je jen několik akcí, které se tento víkend uskuteční v Chebu. Koná se tu totiž zahájení Dnů evropského dědictví s tématem Udržitelné památky.

Národní zahájení doplní celodenní historické slavnosti, které se konají k 700. výročí zástavy Chebska českým králům. Oslavy nabídnou pestrý program na náměstí, na Chebském hradě i v areálu Krajinky pod hradem, kde se bude po oba dny konat Festival piva.

V předvečer oslav, v pátek 9. září, se uskuteční v křížové chodbě františkánského kláštera vernisáž výstavy Nositelé tradice lidových řemesel. Prostory kostela Zvěstování Panny Marie poté rozezní housle Jaroslava Svěceného.

K oslavám se připojili herci Západočeského divadla v Chebu, kteří připravili speciální scénické čtení, ve kterém znovu ožijí významné historické postavy a odehrají se zásadní dějinné události v souvislosti s připojením Chebska k zemím Koruny české.

Průvod Jana Lucemburského

Oslavy v sobotu otevře průvod Jana Lucemburského a poté dojde na slavnostní zahájení Dnů evropského dědictví. Součástí bude předání titulů Nositel tradice lidových řemesel. Ocenění, které uděluje ministr kultury, převezmou významní tvůrci tradiční řemeslné techniky – Pavel Šrytr za obor lidová výšivka v Podještědí, Romana Jablunková za obor galanterní košíkářství a Petr Růžička v oboru tradiční tesařství.

Slavnosti na Chebském hradě opanují rytíři a sokolníci, chybět nebude ani středověký rytířský turnaj. V sobotu i v neděli se pak v areálu pod chebským hradem konají pivní slavnosti.

Uskuteční se rovněž vernisáž výstavy modelů historických krovů, které Chebu daroval tesařský mistr Josef Hauer z německého Parksteinu. Unikátní sbírka se návštěvníkům otevře v budově bývalého špejcharu v Hradební ulici. Galerie výtvarného umění a Retromuseum vystaví chebskou gotickou procesní monstranci. Připraveny jsou rovněž prohlídky vzácných chebských krovů.

V infocentru na náměstí Krále Jiřího bude k vidění městská kronika z let 1743-1748 a kronika posledního chebského kata Karla Hussa. Zajímavosti o obou svazcích prozradí Miloš Říha, emeritní kastelán zámku Kynžvart.

Infocentrum nabídne rovněž nejrůznější upomínkové předměty. Na své si přijdou zvláště milovníci „oprásků“, které jejich autor vytvořil právě pro město Cheb k této příležitosti. Zajímavostí budou Chebské pověsti Miry Mladějovské, vydané v audio podobě na USB kartě s ilustrací Heleny Wernischové a nově zpracované herci Západočeského divadla v Chebu.

Centrum Chebu rozzáří videomapping

Oslavy ukončí večerní koncert Městského dechového orchestru a centrum města rozzáří všemi barvami videomapping, který bude promítán na tři historické budovy včetně radnice.

Podrobné informace o programu je možné najít na stránkách města Cheb po kliknutí na ikonu 700 let.

Dny evropského dědictví každoročně otevírají veřejnosti brány nejzajímavějších památek, budov, objektů a prostor, včetně těch, které jsou jinak zčásti nebo zcela nepřístupné. Jejich cílem je hledání cest ke kořenům české, evropské i světové civilizace. Proto jsou při nich pořádány nejrůznější doprovodné akce – přednášky, koncerty, městské slavnosti, ale i soutěže.

Samotné Dny evropského dědictví se v České republice letos budou konat ve dnech 9. až 18. září. Program je připravený i v nedalekých Karlových Varech nebo Mariánských Lázních.