Nemocnice Karlovy Vary.

Nemocnice Karlovy Vary. | foto: Václav Šlauf, MAFRA

V karlovarské nemocnici vznikne i školka pro děti zdravotníků

  • 0
Modernizace karlovarské nemocnice už bude mít brzy jasnější obrysy. Vedení kraje minulý týden schválilo vítěze výběrového řízení na zhotovitele všech stupňů projektové dokumentace, výkonu inženýrské činnosti a autorského dozoru.

Vítězem se stala společnost Penta Projekt, která podle hejtmana Petra Kulhánka vyhověla všem parametrům včetně odhadovaného finančního objemu, který byl na tuto veřejnou zakázku vypsán. Firma kompletní zpracování projektové dokumentace všech stupňů nabídla za 41,2 milionu korun.

„Chceme, aby se začalo ihned projektovat. Následná realizace přestavby nemocnice pak půjde po etapách podle toho, jak se nám bude dařit některé části přestavby financovat z externích zdrojů, zejména pak z dotačních titulů a dalších evropských peněz. Počítáme samozřejmě i se spoluúčastí kraje,“ upozornil Kulhánek s tím, že výhledově je během následujících čtyř let celkový objem prací na přestavbě nemocnice odhadován na 208 milionů korun.

V nejbližší době by mělo dojít k demolici současného plicního pavilonu a také pavilonu G, který dnes slouží jako technické zázemí. Už dříve šel k zemi dlouhodobě nevyužívaný objekt patologie a spalovny

„V návaznosti na to se počítá s výstavbou nového objektu, který bude rozšířením urgentního příjmu budovy A. Zároveň s tím počítáme s výstavbou objektů pro ambulantní a lůžkovou péči v medicínských oborech jako jsou onkologie, neurologie, gynekologie a kardiologie. Tato etapa přestavby počítá i s vybudováním nové transfuzní stanice. Ta stávající se pak přesune do areálu nemocnice z Vítězné ulice,“ dodal hejtman.

Záměrem takzvaného generelu je vybudovat nové prostory pro vybraná zastaralá nemocniční oddělení a vybavit je veškerou potřebnou lékařskou technologií. Už teď je ale jasné, že stavební úpravy by měly být provedeny i s ohledem na potřebu hospitalizace pacientů s onemocněním covid-19 a jinými nákazami. 

Postupná modernizace největší nemocnice v kraji nově počítá i s tím, že bude přímo v jejím areálu i mateřská škola. Podle vedení kraje se právě během pandemie ukázalo, jak důležité pro zdravotníky je, aby měli i takové služby, jako je hlídání dětí, zajištěny.