Pozdně gotický oltář z kostela sv. Wolfganga na Seebergu se vrací na své místo...

Pozdně gotický oltář z kostela sv. Wolfganga na Seebergu se vrací na své místo v expozici chebského muzea. | foto: Martin Stolař, MAFRA

Opravené muzeum se už plní sbírkami, otevřít plánuje na konci května

  • 0
Po dlouhotrvající rekonstrukci, kvůli níž byla muzejní expozice pro veřejnost více než rok uzavřena, se Muzeum Cheb chystá na své otevření. Nákladná stavba se dotkla obou historických budov, tedy Pachelbelova domu, kde je umístěna expozice, a ředitelství v Müllerově domě.

„Vyměnili jsme topný systém, nová je také elektroinstalace a rozvody datových sítí. Cílem úprav bylo zlepšit podmínky pro provoz i pro návštěvníky muzea,“ uvedla Markéta Plevná Šalátová z Muzea Cheb. Doplnila, že jakmile stavební práce skončily, začalo se s malováním jednotlivých místností. Nyní se v muzeu uklízí a sbírkové předměty se postupně vracejí na svá místa.

Návštěvníci muzea po otevření uvidí expoziční instalaci ve stejné podobě jako před rekonstrukcí. Výjimkou budou dvě místnosti. Jeden ze sálů expozice novějších dějin bude tentokrát věnován etnografii Chebska a kamnům Williho Russe, která by v tomto prostoru měla být po náročném restaurování opět sestavena na podzim. 

„Novinkou bude i zpřístupnění další místnosti Valdštejnského okruhu. Ta dosud sloužila jako depozitář, mnozí Chebané si ji ale pamatují jako městskou obřadní síň. V rámci nové instalace v ní bude umístěn Valdštejnův kůň spolu s dalšími exponáty k tématu Albrechta z Valdštejna a třicetileté války,“ upřesnila Markéta Plevná Šalátová.

Přestože stavební práce, na jejichž financování se podílel Karlovarský kraj a město Cheb, už skončily, úpravy pokračují. Muzejní prostory ještě čeká výměna osvětlení za moderní LED svítidla splňující požadavky současného výstavnictví. 

„Díky tomu budou vystavené předměty lépe vidět. A my budeme moci exponáty nasvítit tak, aby vynikly detaily. Celý pohled na expozici bude zajímavější, plastičtější, bude možné využívat různé světelné efekty,“ uvedla už před časem ředitelka muzea Martina Kulová s tím, že zároveň pokračují práce na přípravě nové expozice, kterou muzeum chystá do budoucna.

V současné době se připravují veškeré podklady pro zadání veřejné soutěže k výběru architekta. Jedno je ale jisté už nyní. Nová expozice by měla být zajímavější, atraktivnější a hlavně moderní.

Technologie pomohou lépe pochopit minulost

„Chceme současné technologie využít k tomu, aby nabídly návštěvníkům zcela nový pohled na vystavované předměty. Lidé tak budou moci vidět detaily, kterých by si jinak možná ani nevšimli. Díky tomu pro ně bude návštěva zajímavější, bude je víc bavit. Také se chceme víc zaměřit na děti, aby se zajímaly o minulost. Protože pracovat na budoucím není možné bez pochopení minulého,“ vysvětlila ředitelka.

Muzeum k tomu plánuje využít originály, které ve svých zdech chrání a jež často samy o minulosti vyprávějí. 

„I přesto, že muzeum stejně jako ostatní kulturní instituce zasáhla opatření související s pandemií koronaviru, věřím, že se nově zrekonstruovaná expozice bude moci co nejdříve představit návštěvníkům. Zatím předpokládáme, že by se Muzeum Cheb otevřelo na základě rozhodnutí státu v úterý 26. května. Počítáme s tím, že prohlídky budou doprovázet taková hygienická a organizační opatření, která ochrání zdraví příchozích i zaměstnanců muzea,“ uvedl náměstek hejtmana Martin Hurajčík

O případných změnách bude muzeum veřejnost informovat prostřednictvím webových stránek a svého Facebooku.