Lupina mnoholistá na lukách v okolí Žlutic na Karlovarsku.

Lupina mnoholistá na lukách v okolí Žlutic na Karlovarsku. | foto: Martin Stolař, MAFRA

Louky v kraji zamořuje lupina, neprospívá půdě a vytěsňuje jiné rostliny

  • 2
Na loukách v Karlovarském kraji se vedle bolševníku či křídlatky rozpíná další rostlinný vetřelec. Lupina neboli vlčí bob vytěsňuje původní druhy rostlin. Ačkoli nezpůsobuje při dotyku bolestivé puchýře jako například bolševník, pro přírodu je pohromou.

Velmi úspěšná invazivní rostlina původem ze Severní Ameriky totiž mění charakter půdy. A to i na místech, kde se vyskytují přísně chráněné rostliny.

„Invaze lupiny je obzvláště masivní v západních Čechách. Statná modrofialově kvetoucí rostlina se velmi dobře šíří téměř do všech typů stanovišť, především do živinami chudých trávníků, které bývají domovem vzácných rostlinných druhů,“ potvrzuje odborník na chráněnou krajinnou oblast Slavkovský les Přemysl Tájek z Agentury ochrany přírody a krajiny

Doplňuje, že k masivnímu šíření rostliny výrazně přispělo kosení luk v pozdních termínech, kdy už má lupina vytvořená semena.

„Ta se pak během sušení sena a svozu balíků snadno dostávají do okolí. Svůj podíl na invazi také nese pozdní sekání nespasených částí pastvin. To se často děje opět až v době, kdy už jsou semena vlčího bobu zralá,“ vysvětlil Tájek. 

Ani zemědělcům rostlina radost nedělá. Významně totiž zhoršuje kvalitu píce pro dobytek. Lupina je hořká a na pastvinách se jí především skot důsledně vyhýbá.

Ochranáři se s lupinou snaží bojovat alespoň na přírodovědně nejcennějších lokalitách, na některých už řadu let.

„Lupina je však těžký soupeř. Poté, co byla řadu let cíleně hubena, v některých našich chráněných územích sice ustoupila, nevymizela však úplně a zásahy je zapotřebí každoročně opakovat,“ tvrdí Tájek.

„Z pohledu ochrany přírody představuje lupina větší riziko než třeba bolševník velkolepý. Dokáže totiž výrazně měnit půdní podmínky na stanovišti, kde roste. Jednoduše řečeno lupina dokáže během pár let přeměnit krásnou květnatou louku plnou vzácných orchidejí v druhově chudý porost lupiny a kopřiv,“ doplňuje Tájek.