(ilustrační snímek)

(ilustrační snímek) | foto: Martin Stolař, MAFRA

Hacker zaútočil na servery radnice v Horním Slavkově

  • 0
Nepříjemnou záležitost musela řešit radnice v Horním Slavkově na Sokolovsku. V týdnu před komunálními volbami, tedy na začátku října, se nejspíš stala terčem hackerského útoku.

Informaci potvrdil starosta Alexandr Terek. „K napadení našich serverů opravdu došlo. Provedli jsme hned kroky vedoucí k tomu, aby úřad mohl fungovat, byť třeba v nějakém krizovém režimu,“ řekl.

Podle starosty pracovala radnice i po útoku, a s každým dnem se postupně systémy obnovovaly tak, aby úřad mohl plnit svou funkci. Kdo by mohl za útokem stát, jak k němu mohlo dojít nebo jaký by k němu mohl mít kdo důvod, ale starosta netuší. Navíc k kvůli policejnímu vyšetřování ani nic naznačit nemůže.

„Nyní je to v pátrání, takže k tomu bohužel nemohu moc věcí říct. Podali jsme trestní oznámení na neznámého pachatele, výsledek zatím není a vyšetřování je v počáteční fázi,“ uvedl Alexandr Terek.

Krajská policejní mluvčí Kateřina Krejčí potvrdila, že policisté oznámení přijali. „V současné době celou věc prošetřují kriminalisté z odboru analytiky a kybernetické kriminality,“ informovala.

Podle Alexandra Tereka pravděpodobný hackerský útok nezkomplikoval ani například úhrady tradičních poplatků, neboť má radnice souběžně s digitální formou používat i tu tradiční - tedy papírovou.

„Pokud nám na úřadu vypadne, nebo nejde elektřina, také občana obsloužíme. V tomto režimu jsme také fungovali, dnes už ale všechny systémy, které používáme, jako je například účetnictví, fungují zcela normálně,“ ujistil starosta.

Ačkoli pár dní po útoku začaly komunální volby a též volby do Senátu, přípravu na ně to podle Alexandra Tereka nijak zásadně nezkomplikovalo.

„Pro volby je podstatné internetové připojení, aby se mohly výsledky odesílat na statistický úřad. A internetové připojení fungovalo,“ uvedl.

Volby v Horním Slavkově vyhráli Nezávislí, jejichž lídrem je právě Alexander Terek. Ve funkci bude pokračovat i nadále. Nezávislí totiž získali sedm křesel z patnácti. Koalice už je dohodnutá, ustavující zastupitelstvo se uskuteční 5. listopadu.