Františkovy Lázně

Františkovy Lázně | foto: Martin Stolař, MAFRA

Františkovy Lázně soutěží o titul Top lázeňská destinace, jsou ve finále

  • 2
Město Františkovy Lázně se probojovalo mezi šest finalistů desátého ročníku soutěže Evropské komise s názvem EDEN a usiluje o titul Top lázeňská destinace. Konkurenty jsou Kašperské Hory, Teplice či Luhačovice.

Soutěž EDEN (European destinations of Excellence) má za cíl zviditelňovat méně známé turistické destinace. Ta vítězná dostane příležitost představit se v síti EDEN, která sdružuje výjimečné lokality v celé Evropě.

Národním koordinátorem soutěže, letos zaměřené na lázeňství, je agentura CzechTourism.

„Při výběru finalistů se hodnotila především jedinečnost produktu, kvalita dostupných služeb, partnerství mezi subjekty, které se ve městě podílí na rozvoji cestovního ruchu, ale také udržitelnost tohoto rozvoje,“ vysvětlila Lenka Nováková z agentury CzechTourism. 

Doplnila, že všechny přihlášky hodnotila komise složená ze zástupců agentury, ministerstva pro místní rozvoj, Svazu léčebných lázní, Sdružení lázeňských míst a Vysoké školy ekonomické.

Vybrané finálové destinace pak členové komise prověřili přímo v terénu. Například ve Františkových Lázních se dozvěděli informace o historii i současnosti města, zavítali do tamního muzea, měli možnost navštívit provoz Aquafora a lázeňského hotelu Savoy. Prohlídku regionu zakončili návštěvou Soosu.

„Zařazení Františkových Lázní mezi šest nejzajímavějších destinací v oblasti lázeňství nás velmi těší. Věřím, že komisaře jsme zaujali,“ řekl Jan Kuchař, starosta Františkových Lázní.

„Naše město, ale i nejbližší okolí, se může pochlubit spoustou zajímavostí, a tak jsem přesvědčen, že šanci na výhru máme. Úspěchem je ale samozřejmě už jen účast v užší nominaci,“ doplnil starosta.

Františkovy Lázně se do soutěže přihlásily s projektem „Great spas of Europe“. Jsou jedním z jedenácti evropských lázeňských měst nominovaných na zapsání na list světového kulturního dědictví UNESCO, právě pro svou autenticitu využití lázeňství.

„Jsou nejmenším článkem známého, úzce propojeného západočeského lázeňského trojúhelníku,“ uvedla Jitka Ettler Štěpánková, UNESCO site manager pro Františkovy Lázně.

Tyto lázně byly podle jejích slov založeny na konci 18. století na barokním principu osové symetrie a přestavěny od druhého desetiletí 19. století do formy ideálního lázeňského města rozloženého kolem 24 pramenů s pravidelnou šachovnicovou uliční sítí.

„Jde o jedno z nejlépe zachovaných slavných lázeňských měst, které svým čtvercovým uspořádáním a sjednoceným architektonickým vzhledem představuje modelové lázeňské město protkané a obklopené charakteristickým trojitým pásem parků vnitřní a vnější lázeňské krajiny. Zdejší rozsáhlé vzájemně propojené parky a zahrady leží v relativně plochém terénu. Město se může pochlubit nejstaršími slatinnými lázněmi na světě, stalo se inspirací pro řadu hudebních a literárních děl světoznámých skladatelů a autorů,“ konstatovala Jitka Ettler Štěpánková.

Právě lázeňství představuje nejvýznamnější součást života města, které v současnosti patří mezi nejnavštěvovanější lázeňská místa v České republice.

„V roce 2018 je navštívilo 127 tisíc klientů, kteří zde pobývali přibližně 937 tisíc nocí. Význam lázeňství a cestovního ruchu dokumentuje i množství lůžek na počet obyvatel. V současnosti je to asi 4 300 lůžek na 5 500 obyvatel,“ dodala.

Vítěz soutěže bude oficiálně vyhlášen 28. listopadu 2019 na slavnostním večeru v Brně u příležitosti konference Fórum cestovního ruchu.

Kromě Františkových Lázní v soutěži bojují také například Kašperské Hory s projektem Šumavské bylinné lázně, Krušné hory s Thermalium Teplice, Broumovsko s programem Broumovsko meditace, jóga a magický Adršpach nebo Lázně Luhačovice s Well, well… Lázně Luhačovice.