ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Profimedia.cz

Na karlovarské základní škole vyučoval falešný kantor, diplomů padělal víc

  • 20
Na karlovarské základní škole vyučoval několik měsíců falešný kantor. Podle informací iDNES.cz měl dokonce padělaných diplomů více a ucházel se o různá zaměstnání i v jiných profesích. Případem se zabývá policie.

Třicetiletý muž nastoupil na Základní školu Dukelských hrdinů v polovině loňského prosince. Vyučoval na druhém stupni nejprve výchovu ke zdraví a výtvarnou výchovu, od ledna potom i matematiku jako zástup za mateřskou dovolenou.

„Věc vyšetřuje policie, nemůžeme k tomu podávat více informací, abychom neohrozili průběh vyšetřování. Mohu jen říci, že v současné době u nás žádný pedagog s falešným diplomem nepracuje,“ uvedla ředitelka školy Eva Doušová.

Policie případ vyšetřuje jako padělání a pozměnění veřejné listiny, za což pachateli hrozí až tříleté vězení.

Mužům diplom byl podle informací iDNES.cz zdařilý. „Vyšetřování je na samém počátku, je ve fázi prověřování. Jde o rozsáhlý případ,“ potvrdila krajská policejní mluvčí Eva Valtová.

Uchazeč o práci se totiž neprokazoval jen padělaným diplomem z magisterského programu pedagogické fakulty, ale i jinými diplomy z různých oblastí. O práci s falešnými doklady žádal ve více městech v celé České republice. Podle informací iDNES.cz například nějakou dobu pracoval i na veterině nebo v infocentru.

Na karlovarské základní škole měl podvodník pověst přísného učitele. „Byl hodně přísný, dětem dával dost čtyřky i pětky. Věděl, že do školy se chystá inspekce, a tak rychle zmizel,“ napsal regionální Deník.

V únoru do karlovarské školy přijela policie a muž ještě před jarními prázdninami na svém postu skončil ve zkušební době. Vedení školy poté prověřilo hodnocení žáků a usoudilo, že muž děti známkoval v souladu s klasifikačním řádem.