Místo likvidace za 150 tisíc eternit zakopali, teď jim hrozí pokuta 25 milionů

  • 38
Tři roky tikala pod zemí vedle šaten jáchymovského fotbalového hřiště ekologická bomba. Po opravě střechy objektu totiž původní eternitová krytina skončila v rozporu se zákony místo na skládce nebezpečného odpadu ve výkopu. Případ řeší jáchymovští policisté jako přestupek proti zákonu o odpadech.

Případ zakopané střechy se začal odvíjet v říjnu 2020, kdy Tělovýchovná jednota Jáchymov nechala vyměnit stávající krytinu. „Bylo to v době covidu a nikdo tehdy nechtěl eternit zlikvidovat. Na místě jsme ho deponovali do doby likvidace,“ vyjádřil se k případu předseda tělovýchovné jednoty Martin Bezouška.

Do vykopání eternitu se v úterý ráno pustila přímo tělovýchovná jednota, avšak už pod dohledem na místě přítomné policie, která v této souvislosti řeší už dříve podané trestní oznámení. Reportéra MF DNES ani další přítomné novináře zástupci TJ do areálu odmítli pustit.

Česká inspekce životního prostředí může za podobný prohřešek při nakládání s nebezpečným odpadem udělit pokutu v řádu milionů korun. „Po prošetření bude věc oznámena příslušnému správnímu orgánu k projednání,“ uvedl policejní mluvčí Jakub Kopřiva.

Odbor životního prostředí ostrovské radnice podle mluvčí úřadu Lucie Kubešové zatím od policie žádný podnět neobdržel. „Po prošetření a zjištění, jaké zákony byly porušeny, bude spisový materiál předán k projednání příslušnému orgánu. A to buď odboru životního prostředí ostrovské radnice, nebo České inspekci životního prostředí. Následně budou stanoveny sankce a nápravná opatření v souladu s platnými zákony,“ konstatovala mluvčí. Vzhledem k závažnosti případu předpokládá, že se mu bude věnovat právě Česká inspekce životního prostředí.

„Pokud právnická, nebo fyzická osoba podnikající nenakládá s odpadem podle jeho skutečných vlastností, může jí být uložena pokuta až ve výši 25 milionů korun. Pokud se jedná o odpad nebezpečný, hodnotí se to jako přitěžující okolnost,“ naznačila maximální možnou výši pokuty Miriam Loužecká, mluvčí České inspekce životního prostředí.

„Je to ryzí partyzánština“

Podle starosty Jáchymova Michala Baláže nemá město s touto kauzou nic společného. Připustil, že byl v té době předsedou fotbalového oddílu tělovýchovné jednoty. „Do výkonného výboru jsem ale přišel až v době, kdy bylo o zakázce rozhodnuto. Odpovědnost je tedy na tělovýchovné jednotě,“ zdůraznil starosta. Velkou komplikací podle něj je, že kvůli zakopanému eternitu je v současné době hřiště zavřené.

Podle odborníků by ekologická likvidace střechy šaten vyšla přibližně na 150 tisíc korun. „To, co udělali v Jáchymově, je ryzí partyzánština,“ komentoval případ Michal Hudi z neratovické firmy, která se likvidací eternitu zabývá.

Azbest v Milovicích. Rakovinotvorný materiál skončil i na cyklostezce

Eternit je stavební materiál ze směsi cementu a vláknitého pojiva. Pojivem je nejčastěji karcinogenní azbest. Právě kvůli němu je likvidace této krytiny náročná.

„Nejdříve je nutné nahlásit technologický postup na Krajskou hygienickou stanici. Teprve s jejím vyjádřením lze práce zahájit,“ popsal Hudi postup tak, jak by měl vypadat. Před samotnou demontáží eternitové krytiny je nutné ji nejdříve fixovat, aby se při manipulaci neuvolňovala vlákna azbestu. „Dá se to dělat vodou nebo speciálním nástřikem,“ pokračoval odborník.

Jednotlivé šablony, případně kusy vlnitého eternitu je pak podle něj nutné dát do speciálního vaku a v uzavíratelném kontejneru je převézt na skládku nebezpečných odpadů.