VIDEO: Co lze vytvořit z čokolády? Pivo, kebab i burger, ukázal festival

  • 3
Tabulkovou čokoládu nebo nápoj zná asi každý, na festivalu čokolády v karlovarském hotelu Thermal se ale dají až do neděle ochutnat i neobvyklé kombinace. Například dvoubarevný čokokebab už zdálky lákal mlsné návštěvníky.

„Je to lískooříšková čokoláda, která obsahuje 26 procent lískových oříšků,“ popsala nabízenou pochoutku Lenka Červinkov z firmy Carezza.

„Čokokebab podáváme ve speciální pita placce, která je vyrobena z citronovomandlové mouky s kurkumou. Patří k tomu i šlehačka a malinový salát,“ dodala.

U stejného stánku je k ochutnání čokoládový burger. Podává se v bulce, která je variací italského vánočního panettone se šlehačkou a malinovým salátem.

Španělský původ má pak další specialita churros s čokoládou. Vaflovo-koblížkové těsto je obalené skořicovým cukrem a namáčí se do belgické čokolády.

K dalším lákadlům festivalu pak patří čokoládové čtrnáctistupňové pivo, čokoládový čaj, nejrůznější likéry či speciální čokoládové víno.
Na své si přijdou i milovníci pralinek.

Až z Moravy přijeli zástupci čokoládovny Janek, kteří v Thermau představují tabulkovou čokoládu nebo pralinky nejrůznějších příchutí. „Všechno si vyrábíme sami, od čokolády až po příchutě. Snažíme se o co nejlepší výslednou chuť čokolády bez zbytečných dochucovadel a nezdravých přídavků,“ říká Václav Durďák, jeden ze tří zakladatelů firmy.

Všichni jsou vysokoškolští studenti, kteří už tři roky sázejí na kvalitní výrobky. Mezi ně patří například pralinky chocolatiérky Anety Hronové, jinak studentky ekonomie. „Med, skořice, lískový oříšek, třešňovice z třešní nebo hit poslední doby - růžový pepř s chilli,“ vyjmenovala Hronová oblíbené příchutě pralinek.

Na pultě ale nechybí ani hruškový karamel, slaný karamel nebo levandule. Další z trojice zakladatelů, Vlastimil Urbanec, má na starosti tabulkové čokolády. „Do těch používáme mrazem sušené a nesířené ovoce,“ poznamenal.