Cheb, město za uzávěrou (19. 2. 2021)

Cheb, město za uzávěrou (19. 2. 2021) | foto: Martin Stolař, MAFRA

Vlna epidemie v Chebu doznívá, město se vnitřně promořilo, míní starosta

  • 11
Epidemická situace ohledně koronaviru se v Karlovarském kraji začíná zlepšovat. Zatímco Chebsko patřilo v době největší vlny k nejzasaženějším okresům v zemi, momentálně je na tom ze všech okresů nejlépe. Nemocnice ale očekávají výrazně zlepšení až v příštích týdnech.

Okresy Cheb a Sokolov jsou kvůli nekontrolovanému šíření koronaviru od 12. února zavřené, až na výjimky se do nich a z nich nesmí cestovat tak jako na Trutnovsko v Královéhradeckém kraji. 

Uzávěra v chebském okrese

V době nejhorší epidemie přibývalo na Chebsku týdně až 1 100 případů na 100 tisíc obyvatel. Podle aktuálních údajů ministerstva zdravotnictví jich za posledních sedm dní přibylo jen 293, nejméně ze všech okresů v ČR.

Chebský starosta Antonín Jalovec (VPM) dnes potvrdil, že nedávná vlna epidemie v Chebu doznívá. Podle něj ale vládní restrikce přišly až týdny po vrcholu epidemie v Chebu, nepřičítá tedy zlepšení právě jim. 

„Město se vlastně vnitřně promořilo. Jestliže každý šestý Cheban už měl pozitivní test a přičteme-li lidi s bezpříznakovým průběhem, kterých může být značné množství, a naočkované seniory, koronavirus už má relativně malé pole působnosti,“ uvedl Jalovec. 

Naopak podle karlovarského hejtmana Petra Kulhánka (za STAN) se na současné příznivé epidemické situaci projevilo uzavření Chebska a Sokolovska od 12. února a další opatření. Od uzavření dvou tehdy nejpostiženějších okresů v kraji uplyne tento týden měsíc. 

Pokles počtu nových případů covidu se v Chebu projevil již také v nemocnici. Chebská nemocnice měla v době největšího přetížení až 77 covidových pacientů, z nichž 17 vyžadovalo intenzivní péči a další leželi na standardních lůžkách, ostatní nakažené museli záchranáři převážet jinam. K dnešku jich zdravotníci evidují 43, z toho 13 na intenzivní péči a 30 na ostatních odděleních. 

Výrazný pokles se ale podle mluvčího Karlovarské krajské nemocnice Vladislava Podrackého očekává až za dva týdny. „Navíc pacienti s covidem vyžadují poměrně dlouhou hospitalizaci, hlavně pokud jde o těžší průběhy, tam se pohybujeme na úrovni až 50 dnů,“ řekl Podracký. 

Nemocnice ale již nemusí ve velké míře převážet infikované pacienty do nemocnic mimo kraj, aby uvolnily lůžka pro nově příchozí. Pacienty nyní umisťují na doléčení hlavně do covidových center v Mariánských Lázních a v Nejdku. 

Od počátku epidemie se v Karlovarském kraji nakazilo koronavirem 41 930 lidí, v přepočtu na 100 tisíc obyvatel onemocnělo téměř 14 230 lidí, což je stále čtvrté místo mezi kraji. Aktuálně se s covidem léčí 4 724 lidí.