VIDEO: Nakloněná kajuta šálí smysly. Někomu se motá hlava, jiným je zle

  • 0
Potápějící se kajuta je jednou z řady novinek, které si na letošní prázdniny připravil statek Bernard v Královském Poříčí na Sokolovsku. Atrakce dokáže ošálit smysly návštěvníků tak, že jsou přesvědčeni, že se opravdu nacházejí na potápějící se lodi.

Model kajuty vznikl v rámci projektu, který je zaměřený na zachování řemesel. Dá se říct, že modeláři tradičními technikami vytvořili netradiční atrakci. Podle zaměstnanců statku je zajímavé pozorovat reakce hostů. Každý totiž návštěvu kajuty vnímá jinak.

„Místnost s kajutou se sice nehýbe, ale prostor je nakloněný v úhlu pětadvaceti stupňů,“ popisuje vedoucí manažerka projektu Romana Potměšilová Vlková. 

Náklon má silný vliv na lidský organismus. „Je ověřené, že pokud by stěny byly prázdné, tak efekt na vnímání člověka není tak silný jako v případě, kdy je interiér plně zařízený,“ dodala.

A tak se některým návštěvníkům motá hlava, jiní mají problémy s rovnováhou, prostě co člověk, to jiná reakce. „Mně samotné se dělá nevolno,“ přiznala manažerka.

V každém případě ale řemeslníci odvedli při práci na kajutě, která oživuje expozici na statku, vynikající práci. Truhláři a zámečníci ji sestavili, lakýrníci se pak postarali o interiér, který působí naprosto věrohodným dojmem.

Na Bernardu si návštěvníci mohou vyzkoušet také virtuální realitu, ve které se promění ve včelu, navštívit muzeum řemesel nebo zookoutek. Ve fotomuzeu řemesel mohou poznat historii zemědělství.

Díky tomu, že prostory jsou vybavené fotokulisami, nejrůznějšími rekvizitami a komiksovými bublinami, pořídí si hlavně ti mladší nezapomenutelná selfíčka.

Statek Bernard je přístupný denně mimo pondělní vždy od 10 do 18 hodin.