V Mariánských Lázních tradičně přivítají letní slunovrat cvičením jógy u...

V Mariánských Lázních tradičně přivítají letní slunovrat cvičením jógy u Ferdinandova pramene. | foto: KIS M. Lázně

Slunovrat v lázních oslaví tradičním cvičením jógy a také keltskou muzikou

  • 0
Letní slunovrat není jen astronomickou událostí. Už dávno si lidé všimli, že v tento den stojí slunce nejvýše na obloze, den je nejdelší a noc naopak nejkratší. Pro řadu kultur to bylo datum spojené s nejrůznějšími tradicemi a rituály. Většinou šlo o oslavu života, energie Slunce nebo hojnosti.

Letošní slunovrat podle vědců nastane ve středu 21. června přesně v 16:57. Slunovrat v Mariánských Lázních bude mít ale vyvrcholení dvě. Jako kdyby se ve městě setkaly dvě různé kultury.

Pro tu první je důležité datum 21. června a čas 18 hodin. Právě tehdy začíná 9. ročník Mezinárodního dne jógy u Ferdinandova pramene. Jde dnes již o tradiční akci pořádanou Nadací The Art of Living, spolkem Švihák, Janou Rachno, jejím projektem Lázně v pohybu a jógovým studiem Jednoduše s jógou.

Jóga a kapela Mantrovníci

„Letošní lekce se koná se dvěma lektorkami. Janou Rachno, která povede lekci hatha vinyasa jógy, vycházející z indické tradice s moderními trendy z USA, a Gábi Voldřichovou. Ta k tomu přidá povzbudivé dechové techniky a meditaci. Pro děti připravila program Lenka Dlouhá,“ uvedla Elena Sorokina z Lokální destinační agentury KIS Mariánské Lázně.

Pro návštěvníky akce u Ferdinandky bude zajištěno i občerstvení a živá hudba v podání kapely Mantrovníci. K zapůjčení budou i podložky a cvičební pomůcky.

V duchu keltských tradic

Druhá kultura, milovníci keltské nebo irské hudby, se mohou zase těšit na Slavnosti letního slunovratu, který na 24. června připravili v hotelu Krakonoš nad Mariánskými Lázněmi. Tradiční irskou hudbu s folkovými prvky zahraje na Krakonoši skupina Jauvajs a známá kraslická kapela Alison přiveze do města Celtic & Irish rock.

Kdysi patřily slunovraty k největším přírodním svátkům, lidé se při nich mohli uvolnit po dlouhé a těžké zimě. Ani dnes to není jinak. V obou případech mohou návštěvníci načerpat novou energii.