Dva betonové obranné prvky kategorie A5 předali zástupci firmy ICE na 21....

Dva betonové obranné prvky kategorie A5 předali zástupci firmy ICE na 21. základně taktického letectva v Čáslavi. | foto: ICE

3D tisk betonu. Žďárská firma pro armádu natiskla v Čáslavi dva modulární bunkry

  • 4
Dva bunkry vytvořené pomocí technologie 3D tisku betonu předala české armádě na letecké základně v Čáslavi žďárská firma ICE Industrial Services. Inženýrská firma zaměřená na průmyslovou automatizaci se této technologii začala věnovat v roce 2021, kdy představila svoje plány na vznik největší české „farmy“ na tisk betonu.

Druhým rokem teď vyvíjí obranné prvky neboli MoDeSty (Modular Defense System), v nichž vidí obrovský potenciál.

„Válečný konflikt na Ukrajině ICE velmi rychle přivedl k myšlence využít 3D tisk betonu pro stavbu obranných prvků. Ať už jsou to bunkry, zátarasy, městské kryty, checkpointy, sklady, nebo další stavby k ochraně lidských životů a strategické infrastruktury,“ vysvětluje mluvčí firmy Pavlína Perlíková.

Dva betonové obranné prvky kategorie A5 předali zástupci firmy ICE na 21....

Výhodou je podle tvůrců modulární systém, který umožňuje stavby skládat podle konkrétního účelu a využít je i po skončení válečného konfliktu. „Při vývoji firma vytvořila bunkry, které úspěšně prošly testy v balistickém centru a získaly certifikace pro celkem tři kategorie balistické odolnosti A3, A4 a A5 podle platných standardů NATO,“ zmiňuje Perlíková.

První modulární bunkr darovala firma ICE Ukrajině již v dubnu loňského roku. V říjnu pak na mezinárodní přehlídce Designblok v Praze představila checkpoint.

Městský mobiliář i školní budova

Firma svoji žďárskou farmu rozjížděla s tím, že je potřeba digitalizovat a modernizovat stavebnictví, a to především pro účely urbanistických staveb. Na začátku tak vznikl například městský mobiliář.

Předností „tištěného“ betonu je nejen odolnost a přizpůsobivost. „Další výhodou 3D technologie je rychlost tisku, úspora materiálů a lidského potenciálu. Stavby není nutné nikam dovážet, ale je možné je díky mobilní tiskárně vytisknout přímo na místě,“ říká Perlíková.

Technologie má sice označení 3D tisk, ale jde prakticky o přesné vrstvení betonu. Zakladatelé projektu se netají ambicemi stát se světovým lídrem v oboru. V plánu mají i vytvoření školní budovy, nedávno na Festivalu architektury v Brně představili také projekt kaple.