Zoo Jihlava původně chovala trojici tuleňů. Zbyl jediný samec a i ten bude – kvůli problémům s krmením – v druhé polovině února odvezen do Itálie.

Zoo Jihlava původně chovala trojici tuleňů. Zbyl jediný samec a i ten bude – kvůli problémům s krmením – v druhé polovině února odvezen do Itálie. | foto: Zoo Jihlava

Sbohem Robbie. Jihlavská zoo končí s tuleni, kvůli problémům s krmením

  • 2
Po šestnácti letech končí jihlavská zoologická zahrada s chovem tuleňů. Návštěvníci mohou posledního z trojice zvířat vidět ještě v únoru. V druhé polovině měsíce chovatelé samce Robbieho převezou do Itálie, kde najde nový domov.

Zoo původně chovala trojici tuleňů. „Bohužel loni na podzim obě samice uhynuly. Pitva prokázala problémy s játry,“ vysvětluje ředitel zoo Jan Vašák.

Příčinou jsou podle něj mořské ryby, které tuleni konzumují. Kvůli znečišťování oceánů totiž obsahují větší množství těžkých kovů. Jejich dlouhodobou konzumací se pak tuleňům ukládají tyto kovy v játrech.

„U tuleňů není možné potravu nahradit sladkovodními rybami. Mořské ryby, které se dostávají do Česka, pocházejí z jednoho zdroje, takže alternativu nemáme,“ říká.

Populárnímu druhu se v Jihlavě nedaří

Po pečlivém zvážení se vedení zahrady rozhodlo chov tuleňů ukončit. „Víme, že se jedná o populární a oblíbený druh, ale z hlediska chovu se mu u nás nevede tak, jak bychom si přáli. Nikdy se nepovedlo odchovat mláďata, navíc se teď ukázal problém s krmením. Jelikož jim tedy nedokážeme dát stoprocentní podmínky, nebudeme v jejich chovu pokračovat. Věříme, že to návštěvníci pochopí,“ doufá ředitel.

Expozice tuleňů bude dočasně neobsazená. „Výhledově zde uvažujeme o chovu jihoamerických zvířat. Chtěli bychom tuto část včetně výběhu vyder malých předělat a chovat zde vydry obrovské a kočkovitou šelmu jaguarundi,“ nastiňuje plány Jan Vašák.