Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Policie zadržela nejznámějšího podvodníka z Jihlavy. Unikal jí 18,5 roku

  14:08
Osmnáct a půl roku. Tak dlouho se před policií skrýval pod falešnými identitami Pavel Vorlický. Devětašedesátiletý muž z Jihlavy mezi lety 1994 až 2004 podvedl více než 150 lidí, z nichž vymámil přibližně devadesát milionů korun. Krajský soud v Brně mu za podvod a neoprávněné podnikání v prosinci roku 2007 vyměřil dvanáctiletý trest, nyní už je ve vězení. Všechny peníze utratil.

„Pátrání jsme vyhlašovali 19. dubna 2005 na základě předběžného souhlasu se zadržením osoby podezřelé z rozsáhlé majetkové trestné činnosti,“ uvedla mluvčí Krajského ředitelství Policie Kraje Vysočina Dana Čírtková.

Obžalovaný Vorlický se však nedostavil ani k jednomu ze tří hlavních líčení a byl odsouzen v nepřítomnosti na 12 let, informovala v roce 2007 mluvčí brněnského krajského soudu Miroslava Sedláčková o jeho odsouzení. „Pod hlavičkou finančního poradenství na své jméno sliboval klientům zhodnocení peněz s ročním úrokem dvanáct procent, přestože na to neměl živnostenské oprávnění,“ doplnila.

Vorlický neoprávněně fungoval jako finanční poradce, klientům sliboval, že jejich peníze bude investovat na burze cenných papírů, podnikatelům zase nabízel krátkodobé půjčky s vysokým úrokem a jeho cílem bylo i pomáhat nadějným soukromým společnostem.

„Klientům každý měsíc vyplácel dohodnuté úroky. Co se ale skutečně dělo s jejich vklady, nikdo nevěděl,“ poznamenal policista z jihomoravské správy, který měl Vorlického případ na starosti.

Jeden z významných jihlavských podnikatelů měl kvůli Vorlickému přijít o 14 milionů korun, podvedení ale byli obyčejní lidé a důchodci.

Lidé mu důvěřovali

Sám Vorlický vlastnil několik firem, kromě jiných i zlatnictví v Jihlavě. Sponzoroval například Horácké divadlo, byl členem Hospodářské komory. Spousta lidí mu proto důvěřovala, domnívala se, že jde o seriozního podnikatele.

Celý systém se začal hroutit v roce 2004, kdy podvodného finančního poradce poslal soud kvůli jiné kauze do vězení kvůli daňovým únikům. I tak však několika dopisy dokázal své věřitele uklidnit. Když po pár měsících opustil na podmínku brány věznice, vyzvedl si u své účetní všechny doklady a definitivně zmizel.

Poškozeným poslal v listopadu 2004 ještě jeden list, v němž tvrdil, že potřebuje shromáždit celou částku a pak ji naráz vyplatí. Zdůvodňoval to tím, že by mohl být obviněn ze zvýhodňování věřitele. A pak se navždy odmlčel a zmizel z očí nejen poškozeným, ale i úřadům.

Policie za osmnáct let, co byl Vorlický mezi hledanými osobami, prověřila řadu stop a svědectví. Postupně monitorovala například varianty, že se ukrývá na Ukrajině, ve Španělsku nebo v Austrálii. Ve hře byla také alternativa, že neopustil republiku a pobývá v Praze. Ta se nakonec potvrdila.

Falešná identita „Vorel“

V rámci pátrání po jiné osobě získali nedávno kriminalisté několik neověřených poznatků k hledanému muži. Postupným prověřováním potvrdili jejich pravdivost a navíc odhalili, že využívá několik falešných identit.

„Po celou dobu používal falešnou identitu Vorel, která vycházela i z jeho jména,“ uvedl kriminalista oddělení pátraní Praha II. „Bylo zajímavé a vtipné, že spoustu lidí nám potvrdilo, že používal ke svému jménu přirovnání Neuč Vorla létat. Tak mám radost, že jsme mu ukázali, že není neomylný. A že udělal takovou chybu, abychom ho dopadli.“

Policisté zjistili, že se hledaný muž pohybuje na území metropole, v Jihočeském a Středočeském kraji. „Vytipovali jsme si dvě lokality, jednu na Praze 6, jednu v Jihočeském kraji. Samotná realizace zatčení proběhla velmi rychle, protože zjistil, že se o něj začala zajímat policie,“ uvedl kriminalista. „Chtěl si vzít jen pár věcí z domu a utéct na další místo. Ale tam už jsme u domu čekali my a v dalším útěku jsme mu zabránili.“

Skončil jako dělník na stavbě, došly mu peníze

Hledaný tak skončil po 18 letech na svobodě za mřížemi. Po svém zadržení v průběhu výslechu uvedl, že z mnohamilionové částky, kterou v minulosti zpronevěřil, mu nezbylo nic. Mnoho peněz prý půjčil a zpátky již nedostal, a tak mu nezbylo nic jiného, než začít chodit do práce.

„Ze začátku měl peníze, které nabral trestnou činností. A následně, když mu docházely, začal pod smyšleným jménem pracovat,“ uvedl policista. „Takže dělal v jednom pražském klubu, který se rekonstruuje, sádrokartony a veškeré stavební práce.“

Z pohledu policie se jedná o jednu z nejdéle hledaných osob v České republice, která byla policisty vypátrána. V tuto chvíli se již nachází ve výkonu trestu odnětí svobody.

Autor:
  • Nejčtenější

Padělatel zfalšoval lístky na mistrovství za 600 tisíc. Podvedl i překupníka

16. května 2024  12:24,  aktualizováno  12:41

Policisté zadrželi muže z Pelhřimovska, který ve velkém falšoval a prodával vstupenky na...

Na Jihlavsku spadlo malé letadlo. Pilot na místě zahynul, škoda činí dva miliony

13. května 2024  16:34,  aktualizováno  14.5 8:58

V katastru obce Luka nad Jihlavou došlo v pondělí před půl čtvrtou odpoledne k pádu dvoumístného...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Je to Ještěd Vysočiny, hovoří o Medlově majitelé. Z hotelu dělají památku

12. května 2024  10:06

Hotel Medlov umístěný uprostřed Žďárských vrchů letos slaví dvě velká výročí. Jako honosné zařízení...

Města na Vysočině nabízejí dřevo zdarma. Zájemci si ho musí sami nasekat

16. května 2024

Premium Palivové dříví na zimu nebo třeba na letní sezonu na chatě nemusejí lidé vždy draze kupovat....

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Policie obvinila řidiče, který na Třebíčsku srazil ženu s vnučkami. Hrozí mu 6 let

9. května 2024  10:18

Policisté obvinili řidiče, který před týdnem způsobil tragickou nehodu v Čáslavicích na Třebíčsku,...

Města na Vysočině nabízejí dřevo zdarma. Zájemci si ho musí sami nasekat

16. května 2024

Premium Palivové dříví na zimu nebo třeba na letní sezonu na chatě nemusejí lidé vždy draze kupovat....

Padělatel zfalšoval lístky na mistrovství za 600 tisíc. Podvedl i překupníka

16. května 2024  12:24,  aktualizováno  12:41

Policisté zadrželi muže z Pelhřimovska, který ve velkém falšoval a prodával vstupenky na...

Festival dokumentů bude letos desetidenní, novinkou je program pro děti i mládež

16. května 2024  8:44

Více repríz filmů, program pro seniory či handicapované, ale i pro školáky, teenagery a děti s...

Opravený Stříbrný dům připomíná zašlou slávu královské hornické Jihlavy

15. května 2024  15:23

Po pěti letech od prvního nápadu a dvou a půl letech oprav za 80 milionů korun dnes v Jihlavě...

Vyhrajte balíček z řady sebamed Anti-Redness
Vyhrajte balíček z řady sebamed Anti-Redness

Minulý týden jste soutěžili se sebamedem o kosmetiku pro nejmenší. Tento týden si pojďte zahrát o péči pro vás, a to konkrétně o řadu Anti-Redness,...

Bohužel nám to nevyšlo, oznámili manželé Pagáčovi rozchod po šesti letech

Herečka Patricie Pagáčová (35) a dramaturg Tibor Pagáč (32) se rozešli po pěti letech manželství. Žádost o rozvod zatím...

Eurovizi vyhrál nebinární Švýcar Nemo. Nizozemce vyloučili za „výhružný pohyb“

Ve švédském Malmö rozhodli o vítězi letošní Eurovize. Stal se jím švýcarský nebinární zpěvák Nemo. Soutěž doprovázely...

Moderátorka Petra Křivková-Svoboda přišla při tragické nehodě o manžela

Moderátorka poledních zpráv televize Nova Petra Křivková-Svoboda (41) v neděli ztratila svého manžela Ondřeje Křivku...

Zemřel Vlastimil Harapes. Baletní mistr Národního divadla i českých filmů

Ve věku 77 let zemřel tanečník a herec Vlastimil Harapes. Dlouhá léta byl sólistou baletu Národního divadla. Zahrál si...

Miss Czech Republic 2024 se stala studentka Adéla Štroffeková z Prahy

Vítězkou 15. ročníku Miss Czech Republic se stala studentka Adéla Štroffeková (21). Českou republiku bude reprezentovat...