Pozdrav pro zemřelého otce. Nové jihlavské graffiti uctí zoologa Tomana

  • 0
Gorila, vydra, žirafa nebo pták chřástal. A k tomu nápisy One life (anglicky Jeden život) a Hakuna matata (svahilsky Žádný problém). Nové rozsáhlé graffiti se během víkendu objevilo na legální ploše v Mostecké ulici v Jihlavě. Jeho tvůrce, umělec Aleš Toman, jím uctil svého nedávno zemřelého otce.

Známému zoologovi, špičkovému ornitologovi a fotografovi Aleši Tomanovi se na začátku září stala osudnou jeho láska k Africe. Sedmašedesátiletý cestovatel zemřel na malárii.

„Jsou tady motivy věcí, které si myslím, že měl aspoň trošičku rád,“ vysvětluje tvůrce graffiti.

Ten nyní před samotným malováním na zeď načrtnul své dílo na papír. „Udělal jsem si takovou skicu, kluci mě donutili,“ usmál se Toman, kterému pomáhal mimo jiné i další výborný writer Jakub Menšík. „Nahodil jsem to na papír, ať víme, kde se co bude dělat, a ať to lépe odsýpá,“ vysvětloval Toman.

Jeden z tvůrců dnes už legendární graffiti na zdi u Manažerské akademie nebo Igloo City na bývalém Horáckém zimním stadionu pro své nejbližší maluje často.

„Začal jsem s tím, když zemřel první děda,“ vysvětluje Toman, který svá díla posmrtně věnoval také druhému dědovi, oběma babičkám nebo mamince. „Takže když teď zemřel taťka, to přišlo automaticky. To je jasné,“ dodal Toman.

25. května 2018