My jsme jen myslivci, hájili se „teroristé“ při cvičení před elektrárnou

  • 4
Vodní elektrárnu v Dalešicích se po dva dny a dvě noci snažili napadnout teroristé. Maskovali se za myslivce i houbaře, v noci nastražili v okolí bomby. Takový byl scénář cvičení armády, aktivních záloh, policie a společnosti ČEZ. Při jedné z ukázek dokonce nechtěně hořel keř.

Podél silničky k bráně vodní elektrárny Dalešice je rozmotané kolo žiletkového drátu, vedle něj trůní opevněné strážní stanoviště a před ním je zátaras z dřevěných kulánů.

K zátarasu se serpentinou blíží khaki terénní auto. Uvnitř sedí dva muži. Před zátarasem stojí voják s automatickou puškou a vyzývá auto k zastavení. Pak ukáže za sebe kolegům u zátarasu dva prsty - uvnitř auta jsou dva lidé.

„Vystoupit!“ vykřikne příkaz. Mužům se z auta nechce.

„Vystoupit!!!“ vyštěkne příkaz o poznání hlasitěji.

Jiný voják jednoho z posádky vozu odvádí o dvacet metrů dál, tam ho začíná pod namířenou hlavní samopalu prohledávat. „My jsme jen myslivci!“ brání se jeden z mužů. Voják mu přikáže, aby si lehl tváří k zemi a pokračuje v šacování. Za chvíli najde podezřelý podlouhlý předmět.

„Zásobník,“ vykřikuje ke kolegům u zátarasů a odhazuje zásobník stranou. V autě pak nachází automatickou pušku.

„My jsme jen jeli sbírat houby!“ zní další verze výmluvy obou mužů. Vojáci oběma dávají pouta a volají policii. Ta si zatčené převezme, znovu dělá jejich prohlídku a pak je odváží.

Během dvou dnů a dvou nocí se odehrálo až patnáct incidentů

To byla první část ukázky ze společného cvičení armády, policie a společnosti ČEZ v areálu přehrady a vodní elektrárny Dalešice v případě jejího napadení teroristy.

Cvičení začalo v úterý, účastní se jej více než stovka vojáků - z toho 71 příslušníků aktivních záloh z jihlavské pěší roty.

„Za poslední dva dny a dvě noci jsme zaznamenali v rámci cvičení deset až patnáct incidentů od různých teroristických bojůvek, které se snaží o provokace, proniknutí do prostor elektrárny a záškodnickou činnost. Ve tři ráno nám například na hráz nastražili výbušninu, kterou jsme museli najít a zneškodnit,“ popsal Jan Ňachaj, ředitel Krajského vojenského velitelství Jihlava.

V další ukázce na zátaras před elektrárnou vozidlo s teroristy přímo zaútočilo. Desítky ran ze samopalů, útok granáty...

Vojáci jednoho z teroristů likvidují, druhého zranili. Při ukázce se dokonce jedné z pyrotechnických náloží při výbuchu podařilo zapálit klestí na přilehlé stráni. Oheň přijeli dohasit hasiči.