Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Z místa, kde se lidé báli, je prestižní adresa. Třebíč slaví 20 let v UNESCO

  8:33
V kalendáři právě červeně svítilo datum 3. července 2003. V Paříži ten den padl verdikt o tom, že tři třebíčské památky budou zapsány na prestižní Seznam světového kulturního a přírodního dědictví UNESCO. Město si výročí připomíná v tomto týdnu. Nechybělo však mnoho a Třebíč nemusela mít vůbec nic...
Třebíčská židovská čtvrť je jednou z nejzachovalejších v Evropě. Ghetto se...

Třebíčská židovská čtvrť je jednou z nejzachovalejších v Evropě. Ghetto se vyvíjelo od 12. století. Stále stojí obě synagogy, na sto dvacet budov a židovský hřbitov s jedenácti tisíci hroby a třemi tisíci náhrobky. | foto: Tomáš Blažek, MAFRA

Jakmile zpráva dorazila do Třebíče, propuklo nefalšované nadšení. „Je to bezvadné, máme obrovskou radost,“ veselil se tehdejší starosta Miloš Mašek. Letos to je tedy už dvacet let, kdy jsou bazilika svatého Prokopa, židovská čtvrť Zámostí a židovský hřbitov v elitní společnosti UNESCO.

A přitom stačilo málo a místo křivolakých uliček, natěsno nalepených domků a pitoreskních zákoutí na levém břehu řeky Jihlavy, které tvoří unikátní židovskou čtvrť Zámostí, mohly stát socialistické paneláky.

Bazilikou v Třebíči provázel návštěvníky kameník, na cestu svítil loučí

Kdysi pyšná čtvrť tehdejšího židovského obyvatelstva se po válce stala ghettem, kam radnice stěhovala sociálně slabé obyvatele a kde chyběla kanalizace i plyn. „Připomínalo to Stínadla,“ vzpomíná Pavel Heřman, první polistopadový starosta Třebíče, v narážce na ponuré Foglarovy příběhy z chátrající historické čtvrti s úzkými a křivolakými uličkami.

V roce 1982 dokonce padlo rozhodnutí o demolici Židů, jak se této části Třebíče také říká. Nakonec ale z bourání sešlo.

Do čtvrti šly desítky milionů a zněla kritika

Po revoluci vznikla iniciativa Za lepší Třebíč se záměrem obnovy Zámostí. Když se do vedení radnice dostal Pavel Heřman, zasloužil se o to, že město získalo čtyřicetimilionovou půjčku ze Spojených států, za niž se v Židech v letech 1996 a 1997 udělala kanalizace, voda i elektřina.

Radnice pak průběžně hradila opravu židovských památek, a tak se například stalo, že ze Zadní synagogy, kde byl předtím sklad zeleniny, bylo opět důstojné místo. Stát, město a vlastníci investovali tehdy do rekonstrukcí přes 100 milionů korun.

„Tehdy jsem čelil obrovské kritice ze strany opozice v tom smyslu, že jsem zadlužil město. Ale kdybychom tenkrát ty peníze neinvestovali, už by se nám to později nepodařilo,“ domnívá se Pavel Heřman.

Z míst, kam se dříve lidé z Třebíče téměř báli vkročit, se stala prestižní adresa.

Při zvelebování Židů prý tehdy nikdo ani nepomyslel na to, že by se jednou ghetto mohlo dostat na seznam UNESCO. „Vnímal jsem Třebíč jako město, které má co nabídnout. To, že má co nabídnout celému světu v rámci památek UNESCO, mě mile překvapilo a zároveň jsem to považoval za završení snah nás všech, kteří se na obnově celého území podíleli,“ těší Heřmana.

Spojení židovské a křesťanské kultury

První, kdo vyslovil v souvislosti s Židy nahlas UNESCO, byl někdejší místostarosta Karel Dvořáček. Třebíčští při podání přihlášky sázeli na motiv společného soužití dvou náboženských kultur - té židovské a křesťanské. Proto navrhli zapsat společně hned tři památky. Vedle židovského hřbitova a čtvrti Zámostí ještě unikátní baziliku svatého Prokopa.

Po celý rok 2002 pak do Třebíče přijížděli odborníci z hodnotících komisí. Někteří dokonce i tajně, aby se na ně místní nemohli připravit. Ale nakonec to vše klaplo.

8. července 2019

Třebíčská židovská čtvrť je jednou z nejzachovalejších v Evropě. Ghetto se vyvíjelo už od 12. století. Na svém místě stále stojí obě dvě synagogy, na 120 budov a židovský hřbitov s 11 tisíci hroby a třemi tisíci náhrobky.

Bazilika je zase klenotem románsko-gotické architektury. Vypíná se v celé své kráse na návrší nad levým břehem řeky Jihlavy, v těsném sousedství někdejšího benediktinského kláštera.

A co by exstarosta Pavel Heřman popřál třebíčským památkám UNESCO?

„Přál bych si, aby fungovaly, aby se o ně řádně pečovalo a aby se neocitly pod přemírou turistického ruchu jako například Český Krumlov. Všechno má totiž své hranice,“ dodává třebíčský patriot.

Týdenní oslavy zakončí Slavnosti tří kápí

Vrcholem třebíčských oslav, naplánovaných na tento týden, bude sobotní...

Výročí dvou dekád, jež uplynuly od zapsání třebíčských památek na seznam UNESCO, si město připomíná po celý tento rok. Hlavní oslavy jsou však soustředěny do tohoto týdne.

Od 14. do 20. srpna čeká Třebíčany i návštěvníky města bohatý program. Ten vyvrcholí od pátku do neděle na Podzámecké nivě Slavnostmi tří kápí. Po celý týden budou připraveny výstavy, přednášky, divadla, koncerty, zajímavé besedy i netradiční prohlídky místních památek. Nebude chybět ani noční historický průvod městem a ohňostroj.

Dnes program odstartuje vernisáží fotografií místních umělců. „Velkým zážitkem bude určitě zahajovací koncert slavností. Na Podzámecké nivě vystoupí The Cello Boys & Filharmonie Bohuslava Martinů ze Zlína,“ zve k návštěvě třebíčský starosta Pavel Pacal.

Od pondělí do čtvrtka mohou lidé navštívit také oživené zámecké příkopy, kde uvidí středověkou vesničku s rytířským ležením, ukázkou zbraní, řemesel a zvířecím koutkem. „Budou si moci některá řemesla vyzkoušet, například kovářské, hrnčířské či řezbářské, ochutnat dobová jídla nebo se mohou naučit žonglovat a tančit dobové tance,“ popisuje starosta.

Na celý týden je pak připravena i řada přednášek a besed. Někdejší starosta Pavel Heřman bude vyprávět o historii třebíčské židovské čtvrti a o tom, jak tato chlouba města vypadala před vstupem do UNESCO. Na oslavy míří také publicista a spisovatel Stanislava Motl, který s sebou přiveze Martina Korčoka z Muzea holokaustu v Seredi a Naftali Ďuro Fursta, jednoho ze zachráněných třebíčských dětí.

Návštěvníci se mohou těšit i na netradiční prohlídky baziliky a židovské čtvrti s baterkou a lucernou. „Od pondělí do čtvrtka budou pro tvořivé návštěvníky připraveny také zajímavé výtvarné a pohybové workshopy v zámeckém příkopu, v židovské čtvrti a před radnicí na Karlově náměstí,“ upozornila mluvčí radnice Irini Martakidisová.

Oslavy vyvrcholí Slavnostmi tří kápí od pátku do neděle na Podzámecké nivě. Lidé se mohou těšit na velkou středověkou vesničku s katovnou a rytířskými stany. Program v 15 hodin zahájí bubenické vystoupení. Představí se také kejklíři, šermíři, tanečníci, kapely a program od 21.30 doplní ohňová show.

Sobotní historický program začne v 10 hodin. „Návštěvníci se mohou těšit na scénu, kdy uvidíme obléhání Třebíče Matyášem Korvínem. Divadelní spolek Ampulka zahraje příběh o založení třebíčského kláštera,“ vybírá z programu místostarosta Miloš Hrůza.

Vrcholem oslav bude sobotní historický průvod, který ve 20.30 projde centrem Třebíče od Baziliky sv. Prokopa přes židovskou čtvrť na Podzámeckou nivu, kde ho završí ohňostroj.

V neděli budou slavnosti začínat v 10 hodin dopoledne historickým programem. Slavnosti v 15.30 ukončí swingová kapela Prague Rhytm Kings.

  • Nejčtenější

Ve vaně mi spí cizí muž, nejde vzbudit, volal na policii zoufalý majitel domu

24. dubna 2024  12:29

Policisté na Havlíčkobrodsku vyšetřují neobvyklý případ. Do domu v Úsobí se v úterý večer...

Kříže už tu nepřibývají. O hřbitov obětí dálnice D1 se nemá kdo starat

24. dubna 2024

Premium Na symbolickém hřbitově obětí dálnice D1 v Jihlavě-Pávově už tři roky nepřibyl žádný kříž....

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Nadšenec staví hlavolamy uvnitř lahví. Baví mě vymýšlet, jak to udělat, říká

21. dubna 2024  9:51

Leopold Heneš z Třebenic na Třebíčsku má neobvyklého koníčka. Skládá složité konstrukce uvnitř...

Obrátil v protisměru felicii na střechu a utekl. Řidiče hledá policie

21. dubna 2024  10:45

Policisté z Jihlavska pátrají po řidiči, který v sobotu havaroval mezi obcemi Zvolenovice a Telč....

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Vedení Meziříčí si nechalo vyplatit statisícové odměny, opozice se zlobí

22. dubna 2024  12:13

Mimořádné roční odměny ve výši dvou měsíčních platů schválili pro nejužší vedení města zastupitelé...

Od dětí až k áčku Třebíče. Kouč Dolníček se nebojí ani cestování: Semkne nás

27. dubna 2024  12:55

Hokejisté Horácké Slavie Třebíč v sobotu startují úvodní část přípravy na sezonu 2024/2025. A po...

Na D1 přibudou další zákazy předjíždění kamionů. Chceme plynulý provoz, říká ŘSD

27. dubna 2024  12:27

Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) zahájilo u Velkého Meziříčí druhou etapu rozmísťování značek...

Letí border kolie, upadá chov plazů, říká veterinář, jenž v Jihlavě lovil zebry

27. dubna 2024  9:17

Je to prý spíše způsob života než povolání. „Buď tu práci děláte naplno, nebo ji nemůžete dělat...

Žďár nad Sázavou slaví. Lidé projdou novou částí Cesty cisterciáků

26. dubna 2024  15:35

Oslavy týkající se obdržení významného titulu European Heritage Label (EHL) neboli Evropské...

Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat
Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat

Téměř deset miliard korun – tolik jen za loňský rok poslaly pojišťovny lidem za úrazy, závažná onemocnění či úmrtí. Životní pojištění pomohlo za...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...