VIDEO: Šestnáctimetrový trám nesla na vrchol věže v Telči helikoptéra

  • 1
Přibližně 300 kilogramů těžký a 16,5 metru dlouhý trám se proletěl nad centrem Telče zapsaným v seznamu kulturních památek UNESCO. Specialisté na výškové práce břemeno usazovali pomocí dvoumotorové helikoptéry Ecureuil na vrchol 49 metrů vysoké věže sv. Ducha, která se opravuje.

„Jiný způsob dopravy trámu na místo nebyl možný, u věže není kvůli husté okolní zástavbě místo na jeřáb,“ vysvětlil pilot Kamil Kolísek z královéhradecké firmy DSA, která ve čtvrtek transport trámu zajišťovala.

„Práce byla náročná kvůli malému prostoru pro manipulaci s trámem na vrcholu věže. Vše závisí na přesné souhře s navaděčem na věži,“ přiblížil Kolísek.

Dvoumotorový vrtulník pilot zvolil záměrně s ohledem na to, že se jednalo o práci v obydlené zástavbě. „Musíme vyloučit riziko při případném selhání jednoho motoru,“ řekl pilot.

„Musíme být sehraní, pilot by například mohl poznat nervozitu v mém hlase a ta by se mohla přenést i na něj,“ popsal navaděč Martin Beneš, který s Kolískem dlouhodobě spolupracuje. Navaděč se pohyboval spolu s jedním kolegou na úzkém ochozu lešení na samotném vrcholu věže.

„Z mého pohledu tito lidi dole dělají tu nejtěžší práce, protože oni musí to břemeno zachytit. Člověk, který mi dává pokyny, si musí představit i tu setrvačnost břemene, protože ten trám se na laně chová jako kyvadlo, a on musí předvídat jeho pohyb a počítat i se zpožděním, než já zareaguju na jeho pokyny,“ doplnil pilot Kolísek.

Podobných letů zvládnou desítky za rok, třeba s klimatizací

Akci o hodinu zdržela mlha nad Telčí, kvůli které mohla helikoptéra z Hradce Králové startovat až o hodinu později. Kvůli mlze by předtím přistání v Telči nemuselo být bezpečné.

Pak už šlo ale usazení trámu hladce - operace ve vzduchu trvala jen pár minut. Z okolí podívanou sledovaly desítky diváků.

„Podobných operací děláme za rok několik desítek. Většinou se ale jedná například o usazení klimatizace na střechu budovy,“ přiblížil Kolísek.

Oprava věže bude stát necelých devět milionů korun, práce mají být hotovy v listopadu. Věž je nejstarší stavební památkou v Telči, pochází z první poloviny 13. století. Ve věži bude po dokončení rekonstrukce umístěna expozici o historii města. Město z ptačí perspektivy si budou moci návštěvníci z věže prohlédnout od příští sezony.