Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Toulavých koček je až příliš. Úřad pro ně připravuje speciální domky

  9:14
Polystyrenová krabice vycpaná dřevitou vlnou, obalená fólií a opatřená letákem s vysvětlujícími informacemi. Tak vypadají takzvané kočičí domky, jež mají pomoci opuštěným kočkám přečkat nepřízeň počasí. V Moravských Budějovicích je instalují různě po městě. Azyl v nich nacházejí toulavé kočky.

Mnohá města trápí toulavé kočky. Ilustrační snímek | foto: Marek Podhora, MAFRA

Lidé z radnice mají kočičích budek zatím k dispozici patnáct, přičemž zhruba pět těchto provizorních obydlí bylo umístěno do terénu. Zvířata je mají k dispozici ve vytipovaných lokalitách – například v ulicích Myslbekova, Komenského či v rekreační oblasti Kosová. Lidé, již vědí o dalších místech, kde by krabice mohly kočkám bez majitele pomoct, se mohou hlásit na radnici, přesněji na odboru životního prostředí.

„Je to dobré řešení pro lidi, kteří toulavé kočky krmí a není jim lhostejný jejich osud, ale zároveň je nechtějí či nemohou mít doma,“ vysvětlila Jana Škodová, pracovnice odboru životního prostředí. Inspiraci získala v cizině, kde jsou tyto zvířecí domky běžné.

„Na polystyrenové krabice jsme dostali nabídku od firmy, která nám je prodala za zlomek ceny. A finální obydlí pak děláme svépomocí,“ popsala Škodová.

Do krabice nadšenci vyříznou otvor a dovnitř vkládají dřevitou slámu. „Je hygienická, ale i zahřeje. Poté domek obalíme černou fólií a nalepíme na něj informační leták, aby lidé věděli, oč jde. Uvidíme ještě, jakou budou mít domky životnost. Odhadovala bych tak tři roky, s nějakou drobnou údržbou,“ domnívá se Škodová.

Prioritou je podle ochránců kastrace

Jako dobré řešení vnímá kočičí domky i Petra Vítková Pravdová z třebíčského spolku Kapka pro tlapky. Ten má nyní v péči přes sedm desítek koček. „Hodně kočiček ‚z ulice‘ je stejně plachých, a jsou tak v podstatě neumístitelné. Zvlášť v době, kdy se nám těžko shání domovy i pro mazlivé kočky a koťata,“ posteskla si Vítková Pravdová.

Prioritou tak musí být podle ní kastrace koček, aby „zvířecích bezdomovců“, již potřebují taková provizorní obydlí, nepřibývalo. „Jsme pro zavedení vyhlášky, kdy by vznikla povinnost mít venkovní kočky kastrované. Protože všechny útulky a spolky jsou opravdu plné, situace je neúnosná,“ uvedla Vítková Pravdová.

Zrovna Moravské Budějovice jsou však podle jejích slov příkladem dobré praxe. Ročně tam radnice zajistí kolem stovky kastrací. Provádí se už čtvrtým rokem, a to jak u opuštěných koček, které jsou v místě svého výskytu odchyceny do speciální klece, tak u jedinců, jichž se někdo ujme a osloví město s žádostí o kastraci tohoto nalezence.

„Starají se v podstatě o cizí kočku. Takže pokud se někdo přihlásí, zajedu tam, kočku odvezu k veterináři a vykastrovanou ji pak dovezu zase zpět,“ přiblížila Škodová, jež se společně s kolegy a dobrovolníky věnuje záchraně koček hodně nad rámec své běžné práce – činnosti obětuje i valnou část svého volného času.

Neočkované kočky kosí kočičí mor

Jen za uplynulé dva měsíce bylo ve městě vykastrováno kolem čtyř desítek koček. „Asi už si lidé všímají, že je jich tu opravdu hodně, a uvědomují si, že se takto nemohou množit donekonečna,“ míní Škodová.

Právě informovanost obyvatel považuje za důležitou i starosta Moravských Budějovic Martin Ferdan. „Naším cílem je tedy také osvěta a medializace tohoto problému. Snažíme se na něj upozorňovat na našich informačních kanálech, motivovat lidi ke kastraci jejich koček i k pomoci kočkám, co domov nemají,“ shrnul starosta.

3. října 2018

Podle Jany Škodové je však tento podzim nejen hodně kastrací, ale i nalezených a odchycených koťat. A než začnou dobrovolníci s hledáním jejich nových majitelů, musí je obvykle doslova vypiplat. Nejde totiž „jen“ o krmení, ale i léčbu, neboť mezi kočkami se nyní rozmáhá zákeřná panleukopenie.

„Říká se jí i kočičí mor neočkovaných koček. Hlavně ty venkovní, a převážně malá koťata, na něj ve velkých bolestech umírají. V našem okrese se objevil po nějakých osmi letech a třeba v okolí Znojma je to teď s touto nemocí úplná apokalypsa,“ vylíčila Vítková Pravdová.

Letošek je krizový, útulek hlásí stop stav

Toulavé kočky navíc často mají i mnoho dalších chorob. „Trpí například na parazitární a virové infekce. Běžný je u nich třeba kožní a ušní svrab, blechy, tasemnice, škrkavky,“ vyjmenovala veterinářka Jana Kalendová z Vícenic, jejíž ordinace je i smluvním partnerem programů, které dotují kastrace bezprizorních koček.

Spolek Kapka pro tlapky, jenž nepomáhá jen kočkám, ale i psům, označuje letošek za krizový rok, pro příjem koček již museli momentálně vyhlásit stop stav.

„Máme v péči nejvíc zvířat ve své historii. A jejich adopce se bohužel moc nedaří,“ popsala Vítková Pravdová. Péči o desítky zvířat má na starosti osm lidí, všichni však mají běžnou práci, rodiny a čtyřnohým svěřencům se věnují ve svém volnu. Také shánění financí dá čím dál víc práce, jen veterinární náklady se pohybují kolem 80 tisíc měsíčně.

„Uvítáme jakoukoliv pomoc. Nejen finanční, ale i materiální. Sháníme třeba savé podložky, kvalitní granule pro koťata, konzervy,“ vyjmenovala Vítková Pravdová s tím, že tyto věci lze donést na sběrné místo v třebíčské ulici Riegrova 1200/72. Více informací o spolku, včetně transparentního účtu, je na jeho facebookovém profilu Kapka pro tlapky.

  • Nejčtenější

Ve vaně mi spí cizí muž, nejde vzbudit, volal na policii zoufalý majitel domu

24. dubna 2024  12:29

Policisté na Havlíčkobrodsku vyšetřují neobvyklý případ. Do domu v Úsobí se v úterý večer...

Na D1 přibudou další zákazy předjíždění kamionů. Chceme plynulý provoz, říká ŘSD

27. dubna 2024  12:27

Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) zahájilo u Velkého Meziříčí druhou etapu rozmísťování značek...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Kříže už tu nepřibývají. O hřbitov obětí dálnice D1 se nemá kdo starat

24. dubna 2024

Premium Na symbolickém hřbitově obětí dálnice D1 v Jihlavě-Pávově už tři roky nepřibyl žádný kříž....

Nadšenec staví hlavolamy uvnitř lahví. Baví mě vymýšlet, jak to udělat, říká

21. dubna 2024  9:51

Leopold Heneš z Třebenic na Třebíčsku má neobvyklého koníčka. Skládá složité konstrukce uvnitř...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Obrátil v protisměru felicii na střechu a utekl. Řidiče hledá policie

21. dubna 2024  10:45

Policisté z Jihlavska pátrají po řidiči, který v sobotu havaroval mezi obcemi Zvolenovice a Telč....

Od dětí až k áčku Třebíče. Kouč Dolníček se nebojí ani cestování: Semkne nás

27. dubna 2024  12:55

Hokejisté Horácké Slavie Třebíč v sobotu startují úvodní část přípravy na sezonu 2024/2025. A po...

Na D1 přibudou další zákazy předjíždění kamionů. Chceme plynulý provoz, říká ŘSD

27. dubna 2024  12:27

Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) zahájilo u Velkého Meziříčí druhou etapu rozmísťování značek...

Letí border kolie, upadá chov plazů, říká veterinář, jenž v Jihlavě lovil zebry

27. dubna 2024  9:17

Je to prý spíše způsob života než povolání. „Buď tu práci děláte naplno, nebo ji nemůžete dělat...

Žďár nad Sázavou slaví. Lidé projdou novou částí Cesty cisterciáků

26. dubna 2024  15:35

Oslavy týkající se obdržení významného titulu European Heritage Label (EHL) neboli Evropské...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...

Za vytlačení z linky do Brna musí Student Agency zaplatit náhradu 21 milionů

Společnost Student Agency provozující autobusy a vlaky pod označením RegioJet musí zaplatit bývalému konkurentovi 21...