Takto by měla v budoucnu vypadat nová jihlavská multifunkční aréna, která...

Takto by měla v budoucnu vypadat nová jihlavská multifunkční aréna, která nahradí Horácký zimní stadion. Vedení města prezentovalo vítězný návrh, který vzešel z architektonické soutěže. | foto: Petr Lemberk, MAFRA

Zimní stadion v Jihlavě bude jako kampus, na střeše má mít běžecký ovál

  • 4
Prosklené fasády s pohledem na sportoviště, zelená střecha s běžeckým oválem, tělocvična, kavárny, restaurace, administrativní zázemí, obchod pro fanoušky a velká multifunkční aréna pro 5 600 diváků. To vše v barvách hokejové Dukly Jihlava. Tak by měla vypadat nová Horácká multifunkční aréna v Jihlavě.

Jihlavský magistrát zveřejnil vítěze architektonické soutěže na novou podobu haly. Autorem vítězného návrhu je bývalý děkan a dlouholetý pedagog Fakulty architektury Vysokého učení technického v Brně Josef Chybík. A to ve spolupráci se společností Chybík + Kristof Associated Architects. Ta má za sebou například český pavilon pro EXPO 2015 v Miláně.

Svůj projekt architekti nazvali Horácká multifunkční aréna v srdci Jihlavy. Soustředili se na začlenění stavby do okolního prostoru s ohledem na okolní zástavbu, napojení na park a průchodnost celým sportovním kampusem.

I z toho důvodu je navržené sportoviště vlastně souborem několika samostatných, ale v suterénu propojených objektů, kolem kterých lze procházet.

Tvoří je samostatná hlavní aréna, dále tělocvična s restaurací a administrativním zázemím, pak je to malý stadion „zimáček“ a budova sportovní akademie.

„Jeden velký dům nám přišlo velmi náročné vpasovat do měřítek Jihlavy. Snažili jsme se proto vytvořit sportovní kampus v srdci města, který nebude v území bariérou, ale bude rozvíjet kvality parku a ulic. Chceme, aby ten dům žil ideálně šestnáct hodin denně,“ poznamenal architekt Ondřej Chybík.

Porota našla nedostatky v podobě fasád a ramp do podzemí

Odborná porota, která návrhy hodnotila, ocenila v tomto případě proměnu Tolstého ulice na městskou třídu, posílení významu veřejné budovy a kvalitu dispozičního řešení a vnitřního prostorového uspořádání haly.

Naopak za slabinu považuje porota podobu fasád a umístění ramp z podzemního parkoviště do Jiráskovy ulice. Porota tedy doporučila tyto části přepracovat, stejně jako přehodnotit výšku obestavění malého zimáčku a zvážit možnost doplnění ubytovacího zařízení.

„Vítězný návrh není na sto procent finálním řešením. Pokud se s vítězem soutěže domluvíme na spolupráci, bude následovat dopracovaná studie, která může doznat dílčích změn v závislosti na doporučení poroty, města či samotných uživatelů,“ uvedl radní David Beke, manažer výstavby arény.

Oceněny byly i další dva návrhy. Na druhém místě se umístila hala ve tvaru puku společnosti Projektil Architecti. Třetí místo obdržel návrh architektů Jakuba Našince, Aleše Kubalíka, Josefa Kociána a Veroniky Sávové. Požadavkem soutěže bylo, aby se architekti drželi rozpočtu 750 milionů korun.