Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Zákazníci budou mít na výběr. Vlevo půjdou za nábytkem, vpravo za módou

  11:08
Po letních prázdninách se to na poli u výpadovky z Jihlavy na Pelhřimov bude hemžit bagry. Začnou tam rozsáhlé zemní práce, na které pak naváže výstavba jednoho z největších retailových nákupních center v České republice. Přípravou miliardového záměru se zabývá znojemská společnost Aventin a její projektový manažer Ota Kohoutek.

Se svými rakouskými partnery budoval Ota Kohoutek již několik nákupních center v Rakousku i na jihu Moravy. Ani na Vysočině není tato společnost nováčkem, stála u vzniku třebíčského Stop Shopu. Teď je jejím největším chystaným záměrem Jihlava. | foto: Archiv Mafra

Jak dlouho potrvají zemní práce?
V závislosti na počasí si určitě vyžádají nějakých 120 pracovních dní. Naším cílem je mít pláň pod Hosovem nejpozději do konce června 2019 připravenou na výstavbu obchodních objektů.

Musíte se vyrovnávat s poměrně svažitým pozemkem. Výškový rozdíl je zde až 16 metrů. Vy ale chcete, aby areál byl v rovině.
Obchodní centrum vždy děláte pro veřejnost. A jistě to znáte z vlastních zkušeností: když jedete někam nakupovat, musí to v areálu být jednoduché, přehledné, co nejméně komplikované. V Jihlavě chceme vytvořit jednotnou obchodní zónu. A aby to tam taky nějak vypadalo. Obchody budou mít své společné parkoviště. Nechceme v areálu dělat dvě tři na sebe navazující zóny s prodejnami.

Zemní práce byste měli mít hotové v červnu příštího roku, pak začne výstavba obchodů. Kdy se nákupní zóna otevře?
Termín dokončení výstavby směřujeme ke konci června 2020. Ke zprovoznění a otevření obchodní zóny by mělo dojít od podzimu 2020.

Na výpadovce na Pelhřimov bude v souvislosti s obchodním centrem i nový kruhový objezd. Ten uděláte už v první fázi, nebo až později, až se budou stavět další rok obchody?
Přes okružní křižovatku bude hlavní napojení pro to centrum. Bude to jedna z prvních staveb na tom území.

Ota Kohoutek

  • Je mu 41 let, pochází ze Znojma, nyní žije ve Chvalovicích.
  • V patnácti letech odešel za studiem a fotbalem do Rakouska. V podobných šlépějích jde nyní jeho syn, který je už asi rok a půl v akademii vídeňského Rapidu. Hraje tam za dorostenecký tým.
  • Ota Kohoutek stál v uplynulých letech u rozvoje znojemského fotbalu i u postupu do nejvyšší soutěže. V prosinci loňského roku už ale z klubu vystoupil – s ohledem na rodinu a pracovní aktivity, mezi které patří i rozjezd výstavby jihlavského obchodního centra.
  • Tomuto projektu předcházely například retailové nákupní parky v pěti lokalitách v Rakousku i na jihu Moravy (například v Břeclavi a Ivančicích) a také v Třebíči.

Když si teď budu představovat, že už přijíždím autem přes kruhový objezd do nákupního centra, co mě bude čekat po pravé straně od vjezdu – tedy ve směru k Jihlavě?
Uvažujeme tak, že vpravo od vjezdu se bude nacházet takzvaná „fashion“ zóna, která se bude koncentrovat především na módu a služby. Budou tam ale zastoupeny i prodejny obuvi, drogerie, potravin, elektra, chovatelských potřeb a další. Tato část bude mít výměru zhruba 20 tisíc čtverečních metrů.

A co druhá část od budoucí příjezdové cesty směrem k Hosovu?
Tam bude stejný koncept retail parku. Jeho zaměření ale bude spíš na nábytek, zahrádkářské a kutilské potřeby. Počítáme tam s jedním velkoplošným nábytkářem, potažmo s jedním dominantním hobbymarketem.

Naplněnost zóny již máte zajištěnou, nebo ještě vedete jednání s potenciálními nájemci?
Intenzivně jednáme. Víte, že od prvopočátku, co se o tomto záměru bavíme, je alfou a omegou potravinářský obchod. Tento řetězec zajišťuje každodenní frekvenci příjezdů zákazníků do areálu. Není žádným tajemstvím, že tím potravinářem bude společnost Lidl.

A lze se teď bavit už i o dalších konkrétních značkách, které tam budou?
Postupně podepisujeme smlouvy, nerad bych o tom mluvil už teď. Za prvé s ohledem na konkurenci. A také nechci prezentovat to, na čem pracujeme, ale není to ještě dokončeno. Troufnu si říci, že na podzim letošního roku už budeme v tomto směru konkrétnější.

Když se odpíchnu od Lidlu, to není velký hypermarket...
Byly doby, kdy trh vyžadoval v takové nákupní zóně nějaký mega- nebo hypermarket. To se ale už změnilo. Není to už jen o velkých hypermarketech, kde máte nabídku širokého sortimentu, nejen potravin.

Pravda je, že třeba jihlavské Tesco nedávno zmenšilo své obchodní prostory. Přibralo sportovní řetězec a pronajímá i prostory menším podnikatelům...
Tesco v Jihlavě přišlo na to, že ten obchodní prostor byl strašně velký, a hledají využití pro prostory, které už pro potraviny nedokážou využít a obsloužit je. Dalším trendem je, že se na trhu nacházejí velmi specializované obchodní řetězce. Nabízejí třeba značkové oblečení nebo drogerii a nemají potřebu být pod jednou střechou s nějakým jiným řetězcem. To je systém retail parku: že každá obchodní jednotka má svůj vlastní samostatný vstup. A pro ně se vytvoří jedno společné velkoplošné parkoviště.

Bavíte se i se zástupci radnice? Třeba o konceptu, jak by se dalo využít sousední území, kde jsou pozemky města? Zaznívá, že by právě tam mohla stát nová multifunkční hala. Byť rozhodnutí o ní bude zřejmě až na příštím zastupitelstvu, které vzejde z podzimních komunálních voleb.
S radnicí jsme v pravidelném kontaktu, bavíme se o nějakých společných zájmech a záměrech, co se týká využití tohoto území. Když se podíváte letecky na zastavěnost Jihlavy, zjistíte, že je to takové nakousnuté jablko.

A co z toho vyplývá?
Tato část Jihlavy směrem na Pelhřimov je taková nenaplněná. Nabízí se, aby se i toto území zkonsolidovalo a naplnilo. Víme také, že se rozvíjí sousední lokalita v Horním Kosově určená právě na výstavbu rodinných domů. tam nějaké tři tisíce obyvatel a toto osídlení vzrostlo významně za posledních pět let. Existuje potenciál, aby se tato část města dále rozšiřovala, vylepšovala, a je to i v zájmu radnice.

Čím třeba se má vylepšovat?
Například mám na mysli zkapacitnění dopravní sítě. Tam se budeme s městem podílet na některých investicích. Jde také o to, odlehčit Rantířovské ulici.

Nějakou dohodu s městem jste ale sjednali už před lety.
Tato nová dohoda bude koncipována z hlediska růstu a vývoje území, bude o společném postupu vylepšení infrastruktury. Na papír bychom ji chtěli dostat ještě před nejbližším jednáním jihlavského zastupitelstva.

Centrum, které budujete, je i velmi blízko mezinárodní silnice spojující dálnici D1, Jihlavu, Znojmo a Vídeň. Takže předpokládám, že v něm bude i nějaký fastfood.
Ano, i toto je záměr, který bude součástí projektu. Jednáme s významnými fastfood operátory, ale nechtěl bych to zatím konkretizovat. Byla by tam i možnost objednání občerstvení přímo z auta – „drive in“. Tento typ fastfoodu ještě v Jihlavě není zastoupen. V konceptu obchodního centra ale budou i další služby. A nechci v této fázi říct, že třeba myčky aut.

V Jihlavě je víc nákupních center, a nabízí se tedy otázka, jak je to s konkurencí. Má město potenciál na další obchody?
Tím, že Jihlava je krajské město s 50 tisíci obyvateli a spádovou oblastí 100 tisíc lidí, tak svou velikostí má potenciál na to, aby tam byl jeden „shopping mall“, tedy vnitroměstské obchodní centrum, a jedno centrum na okraji města právě s retailovým konceptem. Nějaké obchodní jednotky tohoto typu se v Jihlavě sice už nacházejí, ale jak dopravně, tak i kapacitně (hlavně co se týká parkoviště a možností dalšího rozšiřování do budoucnosti) nejsou optimální.

Obchodů je ale v Jihlavě už docela dost.
Řetězce mají o Jihlavu zájem. Některé, s nimiž počítáme pro naše obchodní centrum, zde už zastoupení mají, ale mají spočítané, že ve městě „uživí“ třeba dvě prodejny. A jsou i tací, kteří nejsou spokojení s koncepční velikostí stávajících prodejních prostor a hledají něco lepšího, nového.

Vaše firma sídlí ve Znojmě a odtud kousek je nákupní centrum Freeport. A nedaleko jsou taktéž rakouské outlety. Dá se třeba naznačit, jestli do Jihlavy zamíří třeba některé rakouské značky z tamního trhu? Nebo se zaměřujete na řetězce, které už na tuzemském trhu působí?
Je pravda, že my jsme kousek od rakouských hranic, ale vše musí být podložitelné nějakými kritérii, například i obraty, jakých budou řetězce v daných městech dosahovat. Když se teď podíváme do přeshraniční zóny Hatě, tak tam je to úplně jiný koncept. V outletu jsou mezinárodní značky, které zde nabízejí „netrendové“ zboží (například z minulých sezon, z nadměrných zásob, z uzavřených obchodů apod. – pozn. red.). Tento koncept má své zákazníky, kteří do takového centra přijedou třeba i ze vzdálenosti 80 kilometrů, viz například Vídeňané. Hatě využívají i toho, že v Rakousku jsou všechny obchody v neděli uzavřeny. Když tam pojedete v neděli, bude tam plno, ovšem 90 procent návštěvníků dorazí z rakouské strany.

Což by tady v Jihlavě nebylo…
To ne. A co se týká retailu, tak on má také svůj okruh nájemců, kteří tento koncept znají – mají s ním zkušenosti třeba i z jiných evropských států. Vytvářejí si portfolio v rámci okresních měst, potažmo menších krajských. A k tomu jsou také potravináři, kteří už mají ve městech dvě i více provozoven. Třeba Lidl má v Jihlavě dvě a s námi to bude třetí. A tendence do budoucna bude taková, že ve městě klidně postaví i čtvrtý obchod, pokud se nabídne nějaká vhodná lokalita.

Jaké projekty připravujete?
Znojmo a Jihlavu. Ta bude tím největším záměrem, který jsme kdy naráz na jednom území připravovali. Celkovou výměrou 25 tisíc čtverečních metrů retailové plochy bude patřit mezi největší centra tohoto typu v České republice.

  • Nejčtenější

Ve vaně mi spí cizí muž, nejde vzbudit, volal na policii zoufalý majitel domu

24. dubna 2024  12:29

Policisté na Havlíčkobrodsku vyšetřují neobvyklý případ. Do domu v Úsobí se v úterý večer...

Na D1 přibudou další zákazy předjíždění kamionů. Chceme plynulý provoz, říká ŘSD

27. dubna 2024  12:27

Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) zahájilo u Velkého Meziříčí druhou etapu rozmísťování značek...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Kříže už tu nepřibývají. O hřbitov obětí dálnice D1 se nemá kdo starat

24. dubna 2024

Premium Na symbolickém hřbitově obětí dálnice D1 v Jihlavě-Pávově už tři roky nepřibyl žádný kříž....

Vedení Meziříčí si nechalo vyplatit statisícové odměny, opozice se zlobí

22. dubna 2024  12:13

Mimořádné roční odměny ve výši dvou měsíčních platů schválili pro nejužší vedení města zastupitelé...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Jihlava prodá bývalé kasárny zpět armádě. Nesmí tu být cizí vojsko, volá SPD

25. dubna 2024  9:22

Jihlava prodá část bývalého pístovského vojenského areálu ministerstvu obrany. Armáda chce z...

Žena, kterou ve žďárském útulku surově pokousal pes, v nemocnici zemřela

29. dubna 2024  9:48

Svým velmi vážným zraněním podlehla dvaašedesátiletá žena, kterou v půlce dubna napadl v psím...

Komfortní a důstojné. V domově pro seniory zkouší speciální koupací křeslo

29. dubna 2024  8:44

Inovativní formu koupání klientů, která je zatím v Česku ojedinělá, zkoušejí nyní v chotěbořském...

Je to umanutá nakažlivost, vyznává se nestor českého bluegrass Václav Kříž

28. dubna 2024  10:08

Bluegrassová kapela Pražce z Luk nad Jihlavou patří v Česku k nejdéle aktivně působícím skupinám v...

Od dětí až k áčku Třebíče. Kouč Dolníček se nebojí ani cestování: Semkne nás

27. dubna 2024  12:55

Hokejisté Horácké Slavie Třebíč v sobotu startují úvodní část přípravy na sezonu 2024/2025. A po...

Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?
Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?

Díky své všestrannosti se rýže LAGRIS už dlouho stávají nedílnou součástí mnoha pokrmů z celého světa. Bez ohledu na to, zda se používají k...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...

KOMENTÁŘ: Z Davida Černého se stal parazit. O umění už dávno nejde

Premium Když se David Černý v televizi pohádal s kurátorkou Marií Foltýnovou, spory o jeho plastiku na obchodním domě Máj...