Ilustrační foto

Ilustrační foto | foto: Martin Stolař, MAFRA

Soud potrestal sanitáře za smrt vyklopené pacientky. Vozit lidi bude dál

  • 8
Sanitář jihlavské nemocnice ve středu před okresním soudem přiznal odpovědnost za smrt šestasedmdesátileté pacientky. Při převozu na nemocničním vozíku ji vyklopil, žena na následky poranění zemřela. Od soudu odešel s podmínkou. Pacienty bude v nemocnici převážet i nadále.

Za usmrcení z nedbalosti dostal sanitář a zdravotní bratr jihlavské nemocnice Pavel Němec u soudu jeden rok vězení s podmíněným odkladem na dva roky.

Němec ve středu u soudu uznal svou vinu. K tomu soudce Zdeněk Chalupa přihlédl při udělení trestu. "Uznával své pochybení. Bylo to hodnoceno jako polehčující okolnost, mělo to významný vliv na výměru trestu," potvrdil Chalupa.

"Zavadil jsem vozíkem o roh. Uvědomuji si svou nedbalost. Neměl jsem jet tak blízko zdi. Mrzí mne, co se stalo," přečetl soudce Zdeněk Chalupa výpověď obžalovaného z policejního protokolu, protože Němec odmítl u soudu vypovídat.

Hrozilo mu až šest let

V případě, že by vinu odmítal, mohl Němec od soudu s tvrdším trestem. "Byl ohrožován trestní sazbou od jednoho roku do šesti let," dodal soudce.

Proti verdiktu nepadlo žádné odvolání. "Všichni se odvolání vzdali, a rozsudek je tak pravomocný," řekl Chalupa.

"Beru to jako spravedlivý trest. Je mi líto, co se stalo, a trest přijímám," řekl po rozsudku Deníku Pavel Němec.

Němec loni v lednu převážel pacientku na nemocničním vozíku. Narazil do zdi chodby a šestasedmdesátiletou paní vyklopil na zem. Zranila se tak, že ji museli operovat. O osm týdnů později zemřela, podle znalců kvůli následkům pádu.

Seniorku přitom původně přivezli do nemocnice na rutinní zákrok. Měla absolvovat pravidelnou hemodialýzu a oční vyšetření. Pacientka utrpěla vážné zranění, zlomila si obě stehenní kosti. Operace pro ni byla příliš veliká zátěž.

Rodina žádala po sanitáři zaplacení výdajů za pohřeb a zdravotní pojišťovna si nárokovala přes 655 tisíc za léčení seniorky. Soudce ale jejich nároky nepřipustil a odkázal je na nemocnici.

Odsouzený bude vozit pacienty dál

Obviněný muž v nemocnici nadále pracuje. "Zaměstnancem nemocnice zůstává, protože zákaz činnosti mu soudem uložen nebyl," uvedla mluvčí nemocnice Monika Zachrlová.

Nemocnice neuvažuje o přeřazení odsouzeného muže na jinou pozici. "Bude sanitářem, tak jako dosud s kompletní pracovní náplní, kterou tato pozice obsahuje," dodala Zachrlová.

Podle ní se jednalo o jinak zcela bezproblémového zaměstnance, se kterým nebyly žádné potíže.

Už před vynesením rozsudku se nemocnice za svého zaměstnance postavila. "Ctíme presumpci neviny, neboť stále není zcela jasné, jak k této nešťastné události došlo," vzkázala už před zahájením soudního řízení mluvčí.

Nemocnice považuje nehodu vozíku za ojedinělou událost. Odpovědnosti za úmrtí pacientky se však nezříká a podle mluvčí s rodinou zemřelé jedná o odškodnění.


Den otevřených dveří letiště Náměšť

Ve středu 1. května se na letišti Náměšť poprvé veřejnosti představí nové vrtulníky AH-1Z Viper a UH-1Y Venom. K vidění bude další letecká i pozemní technika.

Mohlo by se hodit