Výlov proběhl v rouškách a tichu, diváci poslechli starostu a zůstali doma

  • 0
Po dlouhé době se u Tří Studní poblíž Nového Města na Moravě konal výlov rybníka Sykovec. Jarní termín souvisí se střídáním nájemce. Za normálních okolností by si výlov nenechala ujít spousta lidí, ovšem kvůli aktuálnímu nouzovému stavu to nakonec byla záležitost čistě rybářů.

Po roky trvajících sporech rekreantů s rybáři o kvalitu vody získala rybník do nájmu obec. A s ní se bývalý nájemce dohodl, že na jaře převeze ryby do přehrady u Ostrova nad Oslavou, kterou si pronajal od Povodí Moravy.

Proto se výlov konal v neobvyklém termínu. A také v neobvyklé podobě. Kromě rybářů, kteří i v hodně mokrém prostředí museli mít nasazené roušky, se ho totiž nikdo neúčastnil, nikdo nepřihlížel. Břehy zely prázdnotou.

„Lidem od nás z dědiny jsem už raději pár dnů dopředu poslal e-mail s doporučením, aby zůstali doma,“ přiblížil starosta Tří Studní Miloš Brabec.

Věřil, že místní jeho rady uposlechnou, lehkou obavu měl pouze z chatařů a chalupářů, kteří se na víkend do obce sjíždějí. „Případný postih ovšem není v naší pravomoci, to může udělat pouze policie,“ vysvětloval.

Hlídka však nakonec žádný problém řešit nemusela. „Co vím, tak pár lidí se tam sice objevilo, ale byly to jenom výjimky. Někdo jel kolem, a tak ze zvědavosti na chvíli zastavil,“ hlásil Brabec.

Rybník Sykovec, který byl vybudován na přelomu 16. a 17. století a za první republiky přitahoval rekreanty, patří majitelům žďárského panství, rodině Kinských.